Moje pierwsze warzenie z wykorzystaniem drożdży Pils Urquell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogna1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 13

    #1

    Moje pierwsze warzenie z wykorzystaniem drożdży Pils Urquell

    Postanowiłem uwarzyć sobie poraz pierwszy piwo z drożdży dolnej fermentacji (dotej pory tylko z brew kitów) Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Po 15 dniach zlałem warke na cichą (drożdże wlałem do słoika, dzisaj jeszcze ładnie pracują w lodówce). Mija kolejny 9 dzień i za jakieś 2 dni planuje zlać do butelek. Od zlania na cichą do teraz ma 4.5*Blg. Pytanie, czy moge dodać drożdże z cichej do poprzednich? Czy nieprzeszkadz 4.5*Blg przy zlaniu do butelek? Musze przyznać iż piwo dolnej fermentacji jest o wiele smaczniejsze od górnej. Pozdrawiam wszystkich "piwomaniaków"
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie przeszkadza. Nic nie dodawaj.

    A dlaczego nazwałeś wątek Pilsner Urquell?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • bogna1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 13

      #3
      Dlatego iż miałem drożdże Pilsner Urquell, nie znalazłem na stronie browamatora aby ktoś je używał, a na stronach browar.biz szczerze też nie. Moge sie mylić.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogna1
        Dlatego iż miałem drożdże Pilsner Urquell, nie znalazłem na stronie browamatora aby ktoś je używał, a na stronach browar.biz szczerze też nie. Moge sie mylić.
        Mylisz się.

        Comment

        • bogna1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.05
          • 13

          #5
          Skoro sie myle to napisz dlaczego, czy chodzi o nazwe pilsner, czy niema na forach

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Drożdże o których piszesz są często wykorzystywane i powinieneś/powinnaś znaleźć sporo informacji. Np.tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=urquell
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogna1
              Skoro sie myle to napisz dlaczego, czy chodzi o nazwe pilsner, czy niema na forach
              Na forum było o tym nie raz, po prostu nie chciało Ci się poszukać.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 14:24
              • etman
                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                2024-11-23, 19:56
              • etman
                Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                2024-10-29, 22:38
              • darekd
                SanFrutos, DH IPA
                darekd
                Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                Działają od 2013 r.

                DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
                6% alk.
                ...
                2025-07-04, 01:44
              • Marianowar_pl
                Drożdże płynne - jak używać?
                Marianowar_pl
                Witam wszystkich,

                Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                2025-05-12, 16:32
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...