BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
dylemat
Collapse
X
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Powiem ci kolego tyle że robię warki po 80 l, między innymi filtrowałem taką ilość pszeniczniaka i srajwężyk nigdy mnie nie zawiódł a rurka mój drogi zapychała się jak cholera bo tak na chłopski rozum chyba oplot ma na mb więcej otworków niż nawet najdrobniej poprzewiercana rurka, taka jest moja opinia i spostrzeżenie ale mogę się mylić w końcu nie można wiedzieć wszystkiego.pozdrWybaczcie, nie chce mi się polemizować nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia ale jak jakiś adept czyta "the best" to przyjmie to "na poważnie". Żeby pisać "the best" trzeba poprzeć to jakimiś testami, porównaniami funkcjonalności tego i owego. Ja takowe przeprowadziłem z konieczności, oplot nie dawał rady i musiałem się ratować rurkami, które załatwiły sprawę w 30-40 min. (w przeciwnym wypadku filtracja trwałaby kilkanaście godzin). Oczywiście nie we wszystkich przypadkach różnica będzie aż tak zauważalna. Niemniej jednak zaryzykuję stwierdzenie, że oplotek tak się ma do rurek jak wiaderka BA do oplotu.
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
A mnie oplot zawiódł. Właśnie przy pszeniczniaku. Ok 10,5kg zasypu. Pół na pół pilzneński i pszeniczny. Próba filtracji wężykiem (zacier przełożony do fermentora z kranikiem): poleciało jakieś 3-5l i dalej już tylko kapało.
Przełożyłem z powrotem do garnka, włożyłem filtrator z ponacinanych rurek i filtracja przeszła bez większych problemów.
Dlaczego? Nie mam pojęcia. Być może ciężar takiej ilości zacieru gniecie wężyk. Może za wysoki poziom w fermentorze? Może gdybym wężyk włożył do garnka i zaciągnął to też by poszło równie dobrze jak przez filtrator z ponacinanych rurek? Nie wiem. Ale od tamtego przypadku już nie kombinuję i większe warki filtruję przez filtrator z rurek.
Reasumując ja mam takie doświadczenia: ok 4-6kg zasypu - filtrator z oplotu zachowuje się bez problemu. Przy zasypie >10kg już może być różnie...Comment
-
U mnie zasyp ma przeważnie tak ok 10 kg w każdej kadzi filtracyjnej i nie ma problemu, wiadomo że różnie to idzie ale czasem nawet nie nadążam podgrzewać wody do wysładzania i muszę regulować zaciskami ale podstawa to zamieszać od czasu do czasu w kadziach jak coś nie idzie, druga rzecz to srajwężyk nie może być krótki tylko powinien obejmować całe dno kadzi filtracyjnej, wężyk do wypuszczania filtratu dość długi żeby leżał na dnie w garze i ciągnął ten filtrat i wtedy nie powinno być problemu ale wiadomo różnie to bywa.Grunt to się przy tym nie wkur.....A mnie oplot zawiódł. Właśnie przy pszeniczniaku. Ok 10,5kg zasypu. Pół na pół pilzneński i pszeniczny. Próba filtracji wężykiem (zacier przełożony do fermentora z kranikiem): poleciało jakieś 3-5l i dalej już tylko kapało.
Przełożyłem z powrotem do garnka, włożyłem filtrator z ponacinanych rurek i filtracja przeszła bez większych problemów.
Dlaczego? Nie mam pojęcia. Być może ciężar takiej ilości zacieru gniecie wężyk. Może za wysoki poziom w fermentorze? Może gdybym wężyk włożył do garnka i zaciągnął to też by poszło równie dobrze jak przez filtrator z ponacinanych rurek? Nie wiem. Ale od tamtego przypadku już nie kombinuję i większe warki filtruję przez filtrator z rurek.
Reasumując ja mam takie doświadczenia: ok 4-6kg zasypu - filtrator z oplotu zachowuje się bez problemu. Przy zasypie >10kg już może być różnie...
co i mi się czasem zdażało
pozdr
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Ja kupiłem worek zacierny, bo musiałem robić warki, kumple naciskali, bo warzymy w sumie w firmie i mnie wyznaczono decyzją zarządu na "warzelnianego": kazano mi opanować teorie i praktykę
Co robię z przyjemnością.
Na tym etapie worek zacierny jako filtr się sprawdza. Filtracja przechodzi szybko. Całość zajmuje około 30 minut. Zapewne zbyt szybka filtracja nie jest zaletą, filtrat jest jednak dosyć klarowny: po filtracji początkowej złoże się osadza i nieźle filtruje.Comment
-
Z postów powyższych wynika, że filtratora z oplotu nie daje się tak łatwo rozgryźć
Można by przenieść kilka postów do tamtego wątku.
W sumie to fajne, że jeden używa kadzi BA, drugi wężyka, inny ponacinanej rurki, czy worka i każdemu piwo wychodzi, ale to chyba nie było tematem tego wątku ?
Comment
-
Cóż, masz rację.
Aczkolwiek moim zdaniem worek zacierny jako filtr to najszybsze, najprostsze wyjście, no i mało ryzykowne: zawsze powinno filtrować. Szczególnie, jak ktoś jest mało doświadczony. Wiąże się z nim małe ryzyko niepowodzenia. Całkiem dobrze poradził sobie z Old Ale, w którym miałem sporą ilość dodatków niesłodowanych, prawie 1 kg płatków błyskawicznych. Otwarta pozostaje kwestia jakości filtratu: szybko się filtruje i według niektórych opinii przedostaje się do niego zbyt dużo np. mąki ze słodu.
Z drugiej strony "sraczwężyk" czy rurka wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem: jest od razu w kadzi zaciernej - nie ma zamieszania z przelewanie, rozlewaniem dookoła. Dlatego właśnie przymierzam się do zmiany, zaś worek będzie zawsze wisiał na haku na wypadek nieoczekiwanych problemów z nową solucją.Ostatnia zmiana dokonana przez Coldleon; 2009-01-20, 11:14.Comment
-
Tak kolego zrób bo zawsze trzeba mieć jakąś alternatywe.pozdrawiam i życzę samych udanych warekCóż, masz rację.
Aczkolwiek moim zdaniem worek zacierny jako filtr to najszybsze, najprostsze wyjście, no i mało ryzykowne: zawsze powinno filtrować. Szczególnie, jak ktoś jest mało doświadczony. Wiąże się z nim małe ryzyko niepowodzenia. Całkiem dobrze poradził sobie z Old Ale, w którym miałem sporą ilość dodatków niesłodowanych, prawie 1 kg płatków błyskawicznych. Otwarta pozostaje kwestia jakości filtratu: szybko się filtruje i według niektórych opinii przedostaje się do niego zbyt dużo np. mąki ze słodu.
Z drugiej strony "sraczwężyk" czy rurka wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem: jest od razu w kadzi zaciernej - nie ma zamieszania z przelewanie, rozlewaniem dookoła. Dlatego właśnie przymierzam się do zmiany, zaś worek będzie zawsze wisiał na haku na wypadek nieoczekiwanych problemów z nową solucją.
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Witam, dość mono zamieszane w kotle, wiem ze brew-kit to nie jest to czym można się pochwalić, ale jak na poczatki to znajomi chwalili sobie i prosili o wiecej, zawsze dodaje ekrtrakt slodowy z proszku co zmieniło smak w porównaniu z pierwszą warką.
Podoba mi sie metoda czegoś prostszego - niz zacieranie co tutaj koledzy pisali.
To wszystko jest podyktowane ograniczonym miejscem i budzetem - a zapewniam, że nie omieszkałbym spróbować.
Poza tym zona chyba by mnie z tym garnkiem wyrzuciła na na bruk.
Nie chce robić na razie niepotrzebnego zamieszania.
Wiem, że na względy ekonomiczne się nie patrzy bo to hobby , ale opisana metoda jest kosztowna ? Chodzi o surowce.
PozdrawiamComment
-
Nie potrzebujecie w Twojej firmie jeszcze jednego "browarnika"
Po przeczytaniu tych postów wyszło, że każdy ma dobry sposób na warzenie i dobre piwo, a NASZE Browarki podlegają ciągłym modyfikacjom (oczywiście in plus).
Ja zaczynałem od Brew-kitów (x2) i emaliowany 20 l garnek, następnie podstawowy zestaw BA, a ostatnio miałem 5 fermentorów w pracy i jeszcze bym coś uwarzył
Bez pośpiechu na wszystko przyjdzie czas
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Na żonkę też jest sposób znajdź piwo które jej będzie smakowało i dostaniesz błogosławieństwo na inne
Na początek polecam Miód Chmielony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=78711
Wykonanie podobne jak z Brew-kitu, cicha nie potrzebna, nic do refermentacji nie dodajesz, i trzeba pic szybko, żeby butelek nie rozwaliło
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
Related Topics
Collapse
-
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która... -
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
Sklad
Pale ale 2kg
Wiedeński 1kg
Monachijski 1kg
Crystal 150 0.3kg
Chmiel cascade 130g
Zacieranie 70°
13 litrow wody
68 ° - 70 min
78° - 5 min
Wysladzanie 15 L w temp. 78°...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment