barwa piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otimor
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 84

    #1

    barwa piwa

    Uwarzyłem ostatnio pszeniczne, miało być jasne a wyszło ciemno pomarańczowe. Zastanawiam się dlaczego?

    Zasyp:
    2,5 kg pilzneńskiego (3,4 EBC)
    2,5 kg pszenicznego jasnego

    Zacierałem z dekokcją 1 warową(wg artykułu Czesa)Była to moja pierwsza dekokcja i pierwsze uwarzone pszeniczne, ale nic mi się nie przypaliło, często mieszałem i w garnku też nic nie było przypalonego. Brzeczka od razu z filtracji leciała ciemna.

    Nie przeszkadza mi ta barwa, ale chciałbym wiedzieć skąd się bierze?

    Dekokcja chyba nie zmienia barwy piwa, prawda?

    Więc może słody mam inne? Ale były świeżo rozpakowane ze sklepu, więc ja ich nie pomyliłem.
    Czy jest jakiś domowy sposób odróżnienia słodu 3-4EBC od tego który ma barwę 20-30 EBC?
    Kocham czeskie piwo :)
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Powodem jest dekokcja, w procesie tym może zachodzić częściowa "karmelizacja" i podbicie koloru, trzeba mieszać praktycznie non stop. Zacier odebrany do dekokcji ma być gęsty więc łatwo przypalić.

    Comment

    • otimor
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 84

      #3
      Dzieki. W takim razie testowo nastepna pszenice zrobie infuzyjnie. A dekokcje pocwicze na jakims pilsie, nie odkladajac lychy do mieszania.
      Kocham czeskie piwo :)

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Dermid
        'Częściowa' identyfikacja (San Miguel)
        Dermid
        Witam,
        liczę na Waszą pomoc, gdyż mam pewien problem z identyfikacją kapsli San Miguel (dokładniej producenta, czyli firmę, oraz kraj pochodzenia). Szukam na różnych stronkach z kapslami informacje dotyczące kapsli San Miguel i różne strony podają inne informacje, przez co nie mam...
        2020-02-23, 16:03
      • dadek
        Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
        dadek
        Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
        Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
        2025-04-19, 18:18
      • ART
        Clock, Slash
        ART
        Co prawda na etykiecie napisano adres Clocka na Školni w Potštejn ale tam instalacji już nie ma, a produkcja odbywa się w nowym zakładzie firmy, tj. Fenetra 1,5 km dalej. Jak tu ktoś sensownie wyjaśni
        zawiłości nazewnictwa nowego browaru to poprawię temat.

        Czeski pilsner...
        2022-07-26, 05:53
      • pebejot
        Siemianowice Śląskie, Chopina 14 (Park Miejski), Browar Pałacowy
        pebejot
        Jeden z bardziej tajemniczych browarów restauracyjnych w Polsce odwiedziłem na początku lipca.
        Z Warszawy do Katowic dojechałem pociągiem, a dalej kontynuowałem podróż tramwajem linii 19 do pętli w Siemianowicach. Ostatni etap dotarcia na miejsce już na własnych nogach zajął 15 minut....
        2021-10-22, 18:25
      • mirekkk
        Zacieranie - infuzja vs dekokcja (długie)
        mirekkk
        Wykonałem dwie kolejne warki w/g niemal identycznej receptury. Dwie, bo za pierwszym razem piwo zdechło w balonie podczas cichej fermentacji. Miał to być stout, więc podszedłem do tego tematu ponownie. Receptura taka (chmiele pomijam):

        1.5 kg pilzneńskiego
        0.6 kg monachijskiego...
        2004-01-07, 03:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...