Witam
Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?
Dziękuję za wszelką pomoc.
Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?
Dziękuję za wszelką pomoc.
Jeżeli coś mi nie podpasuje to wykorzystam brzeczkę przednią ze świeżej warki. A co do miodu to gdzieś na forum słyszałem, że nie jest polecany do starterów, ale jak widać są tacy którzy z powodzeniem go stosują.
Comment