Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cydr - dosładzanie przed butelkowaniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek79
    Junior
    • 01-2006
    • 2

    cydr - dosładzanie przed butelkowaniem

    witam,
    mam pytanko jak w temacie - czy dosładzacie cydr przed butelkowaniem? jeżeli tak to ile na flaszkę 0,5L no i czym cukrem czy glukozą?

    I jeszcze jedno czy po burzliwej fermentacji postawić na cichą do sklarowania?

    pozdrawiam
    radek
  • mark33
    Idę po piwo do piwnicy.
    • 04-2005
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek79 Wyświetlenie odpowiedzi
    witam,
    mam pytanko jak w temacie - czy dosładzacie cydr przed butelkowaniem? jeżeli tak to ile na flaszkę 0,5L no i czym cukrem czy glukozą?

    I jeszcze jedno czy po burzliwej fermentacji postawić na cichą do sklarowania?

    pozdrawiam
    radek
    O cydrze trochę juz było ale co tam, dosładzać możesz jeżeli masz zbyt kwaśny/wytrawny (musisz zastosować słodzik bo cukier drożdżaki przerobią na CO2 i alkohol). Na cichą możesz przelać jeżeli chcesz uzyskać klarowniejszy cydr.

    Comment

    • uranium
      Member
      • 05-2003
      • 77

      #3
      Cydr się sklarował na cichej i do butelki dawałem 3g cukru/ 0,5l.
      Z doświadczenia kumpla wiem, że z wiekiem traci wytrawność i nabiera słodyczy.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎