Dekantacja po chmieleniu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

Ja tylko dodam, że drożdżaki, które tpr użył i tak bezczelnie oblepił osadami białkowymi, to już ich trzecie pokolenie. Pierwsze dwa sam oblepiałem (przy czym drugie pokolenie przy okazji mchem irlandzkim, o czy, tpr mówi w innym wątku)

Kierowały mną te same obawy o zakażenie (młody jestem, uczę się i po prostu boję grzebać przy fermentatorze ), ale następne piwko postaram się już zdekantować

Comment

Related Topics

Collapse

• nonFelix
      Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
      nonFelix
      Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
      2023-07-14, 12:19
    • darekd
      ? [Funky Fluid], Game Over Plumbob
      darekd
      "Oat New England IPA:
      16% ekstr.
      6,5% alk.

Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.

W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
      ...
      2025-10-09, 22:41
    • darekd
      Cztery Ściany, Relacja
      darekd
      Hazy IPA ,

6% alk., ekstr. nie podany

Chmiele: Citra, Strata, Nelson Sauvin, Superdelic

Aromat - chmielowy z cytrusami i innymi kwaśniejszymi owocami
      Piana - wysoka, zwarta, trwała, długi kożuszek
      Barwa - żółto-złota, mętna
      Wysycenie...
      2025-10-09, 20:01
    • darekd
      ReCraft, Imperial New England IPA
      darekd
      Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi

19% ekstr.
      7,9% alk.

Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic

Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...
      2025-10-07, 23:27
    • darekd
      Pinta, Hopzz_Chapter
      darekd
      Hazy Pale Ale,
      12% ekstr.
      4,7% alk.

Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
      2025-10-06, 22:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...