Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomislaw88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 25

    #1

    Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

    Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
    Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
    Wydaje mi się, że te smaki tego typu to nie do końca bezpośredni powód dodania cukru, ale raczej powód niezbyt "zdrowej" fermentacji. Zbyt uboga brzeczka, zbyt wysoka temperatura fermentacji itd.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • tomislaw88
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 25

      #3
      Co masz na myśli mówiąc uboga brzeczka? A jeśli chodzi o temperaturę, to słyszałem tylko o tym, że w wyższej temperaturze mogą być wyczuwalne bardziej owocowe aromaty, ale nie "bimbrowe".
      Ostatnia zmiana dokonana przez tomislaw88; 2010-09-24, 00:16.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Zbyt uboga brzeczka - za mało skladników odżywczych i budulcowych dla drożdży, a za dużo roboty do zrobienia (czyt. cukrów prostych do przefermentowania). Posmaki bimbrowe moga pochodzić (uwaga! moje spekulacje!) od powstajacych jako efekt uboczny alkoholi wyższych, ketonów itp. - a na ich ilość bodajże wpływ ma równiez temperatura fermentacji.
        Ostatnia zmiana dokonana przez TomX; 2010-09-24, 08:46.

        Comment

        • tomislaw88
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 25

          #5
          To ma sens. W takim razie przy warzeniu z brew kitów posmaki biorą się z tego, że dosypując cukier dajemy drożdżom co jeść, a nie dajemy składników odżywczych. A czy ktoś wie jak ten proces dokładniej się przedstawia? Rozumiem, że w takim razie rodzaj cukru nie ma tu znaczenia?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
            darekd
            Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
            wczoraj, 01:33
          • Javox
            Siren, Illusionist
            Javox
            Session IPA z alko 4.8%

            Chmiele: Mandarina Bavaria, Simcoe, Amarillo, Mosaic, Citra.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo. Pełne szkło.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
            Aromat - cytrusy i nuty...
            2025-07-18, 15:35
          • Javox
            York, Hop Lobster
            Javox
            Hazy Pale Ale z alko 5.0%.

            Chmiele: Idaho 7, Sabro, Centennial, Citra, Talus, Loral.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - krążki.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółty.
            Aromat - cytrusy i nuty zbliżone do stylu Mosaic....
            2025-07-17, 19:35
          • Javox
            Vocation, Incognito
            Javox
            Double IPA z alko 7.6%

            Chmiele: Cascade, Centennial, Chinook, Galaxy.

            Piana - spora na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy.
            Aromat - cięższe, słodkie cytrusy. Dojrzały melon...
            2025-07-07, 21:55
          • Javox
            Volfas Engelman (d.Ragutis), Galaxy
            Javox
            Dark Ale, puszka pintowa.
            Ekstrakt 12.7%, alko 5.0%, IBU 19.

            Piana - sporo na starcie a potem cieniutka warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - ciemny rubin.
            Aromat - ciemniejsze susze owocowe, posmaki około likierowe czyli na słodko. Karmel....
            2025-04-06, 20:35
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...