Witam wszystkich!
Jestem dopiero na etapie czytania o warzeniu piwa i zbieraniu sprzętu ,który tak na prawdę będzie mi potrzebny.
Wstępnie ustaliłem sobie taką liste wraz z cennikiem:
sprzęt:
2 pojemniki fermentacyjne 33l z kranikami- 2x22zł +2x9zł +2x3zł montarz kraników= 68zł
1 pojemnik fermentacyjny 33zł bez kraniku 22zł
aerometr - 10zł
Rurka igielitowa(do zlewania) - 3zł
środek do dezynfekcji - Pirosiarczyn sodu 300 g - 5zł
Miarka do cukru- 5zł
termometr analogowy - 10zł
Zaworek grawitacyjny 10zł
2 Reduktor osadów 2x,2,5=5zł
Kapslownica GRETA 50zł
kapsle 5zł
Łyżka / warząchew piwowarska 8zł
to wszystko za 201zł
I chciałem się Was doświadczonych zapytać: Czy potrzebne mi oś jeszcze prócz przedmiotów wymienionych wyżej? Czy coś jest zbędnego na tej liście co wymieniłem ew co zamiast czego
.
I Czy jest to dobre rozwiązanie jeżeli zaczne od razu od ZACIERANIA niż od robienia za pomocą Brewkit-u.I co będę potrzebować dodatkowego do zacierania.Co mi radzicie? Bo przeczytałem tyle forów już i wszędzie mówią inaczej, już sie gubie w tym wszystkim -prawie wsszędzie w inny sposób robią piwo
Czy może bardziej się opłaca kupić gotowy zestaw startowy niż sklepankę własną i ew jaki zestaw musze kupić zeby był uniwersalny i do zacierania i do brewkitu
,czyli gdybyś miał kupić sprzęt jeszcze raz od nowa co byś wybrał dla siebie spośród tych 5 zestawówó dostępnych w sklepie na browar.biz
Proszę o konkretniejsze odpowiedzi, ponieważ już sam nie wiem czego chce i co kupić
z góry dziękuję i pozdrawiam!
Jestem dopiero na etapie czytania o warzeniu piwa i zbieraniu sprzętu ,który tak na prawdę będzie mi potrzebny.
Wstępnie ustaliłem sobie taką liste wraz z cennikiem:
sprzęt:
2 pojemniki fermentacyjne 33l z kranikami- 2x22zł +2x9zł +2x3zł montarz kraników= 68zł
1 pojemnik fermentacyjny 33zł bez kraniku 22zł
aerometr - 10zł
Rurka igielitowa(do zlewania) - 3zł
środek do dezynfekcji - Pirosiarczyn sodu 300 g - 5zł
Miarka do cukru- 5zł
termometr analogowy - 10zł
Zaworek grawitacyjny 10zł
2 Reduktor osadów 2x,2,5=5zł
Kapslownica GRETA 50zł
kapsle 5zł
Łyżka / warząchew piwowarska 8zł
to wszystko za 201zł
I chciałem się Was doświadczonych zapytać: Czy potrzebne mi oś jeszcze prócz przedmiotów wymienionych wyżej? Czy coś jest zbędnego na tej liście co wymieniłem ew co zamiast czego
.I Czy jest to dobre rozwiązanie jeżeli zaczne od razu od ZACIERANIA niż od robienia za pomocą Brewkit-u.I co będę potrzebować dodatkowego do zacierania.Co mi radzicie? Bo przeczytałem tyle forów już i wszędzie mówią inaczej, już sie gubie w tym wszystkim -prawie wsszędzie w inny sposób robią piwo

Czy może bardziej się opłaca kupić gotowy zestaw startowy niż sklepankę własną i ew jaki zestaw musze kupić zeby był uniwersalny i do zacierania i do brewkitu
,czyli gdybyś miał kupić sprzęt jeszcze raz od nowa co byś wybrał dla siebie spośród tych 5 zestawówó dostępnych w sklepie na browar.biz
Proszę o konkretniejsze odpowiedzi, ponieważ już sam nie wiem czego chce i co kupić

z góry dziękuję i pozdrawiam!

), bo jest neutralny chemicznie, a przydaje się do dezynfekcji termometru czy aerometru jak potrzebujesz zrobić pomiar w młodym piwie.
Comment