Sprzęt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

    #31
    ja mam nadzieje ze przy moim pierwszym warzeniu piwa domowego nie bede miec zadnych przygód

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Zapomnij - każdy miał przygody z pierwszym piwem

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #33
        Poza tym co to za frajda, jak wszystko idzie jak w podręczniku :]

        Comment

        • Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

          #34
          Chodzi mi bardziej o to zebym sie za 1 razem nie zniehecił WYjdie za 1 razem dobre to sie prekonam i bede robic czesciej

          Comment

          • Dziubson
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 93

            #35
            Ostatnie Pytanie przed dokonaniem kupna:
            http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=158# czy to nie jest lepszy zestaw???? Bo dziś zamówie już zestaw i sie zastanawiam czy ZacierMistrzPro + pojemnik 33l + Szczotka do mycia butelek
            czy ten zestaw z Wes.com ( http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=158# ) Będę na prawdę wdzięczny jak mi doradzicie Aa i jeszcze jedno bo w ZacierMistrzuPRO mam Ześrutowane składniki do jakiegoś piwa. Czy w tym zestawie też jest chmiel czy musze dokupić chmiel ?? Bo chce zacząć od zacierki i nie wiem co mi potrzebne jeszcze a w Częstochowie graniczy to z cudem aby dostać takie rzeczy do piwa.

            Comment

            • Dziubson
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 93

              #36
              aa i jeszcze kupuje Muślinowa siatka do gotowania chmielu –około 3 sztuk bym kupił

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Zestaw z WESa jest do ekstraktów - nie ma filtratora i termometru.
                W obu zestawach jest komplet surowców do wyrobu pierwszego piwa. Zacierane zazwyczaj jest lepsze.

                Comment

                • Dziubson
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 93

                  #38
                  Ok, to w takim razie zamówie ten z browar.biz , Dorzucić coś ejszcze do tego zestawu co mówiłem? ZacierMistrzPro + pojemnik 33l + Szczotka do mycia butelek + 3x Muślinowa siatka do gotowania chmielu??

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #39
                    Już Ci pisałem - śrutownik.
                    Możesz domówić jeszcze jakieś zestawy na kolejne warki. W przeciwnym razie nie potrzeba Ci na razie dodatkowego fermentatora.

                    Comment

                    • YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      W obu zestawach jest komplet surowców do wyrobu pierwszego piwa.
                      Tylko dlaczego tego nie ma w opisie. Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Bo wymienione jest wszystko, łącznie z wszystkimi surowcami za wyjątkiem chmielu.
                      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                        wymienione jest wszystko, łącznie z wszystkimi surowcami za wyjątkiem chmielu.

                        Gdzie? W WESie masz NACHMIELONY ekstrakt, a w CP jeden z zestawów, np. Irish Red Ale 12º BLG, a w nim:
                        * Słód pilzneński 1,7 kg
                        * Słód monachijski 2,20 kg
                        * Słód karmelowy jasny 0,15 kg
                        * Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                        * Chmiel Marynka, granulat, 20 g
                        * Chmiel Lubelski, granulat, 20 g


                        Przy ZacierMistrzu dodatkowo suche drożdże piwowarskie.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-29, 14:58.

                        Comment

                        • YouPeter
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 2379

                          #42
                          OK, ale w opisie zestawu ZacierMistrzPro jest opisany zestaw surowców bez wymieniania tych składników. Rozumiem, że można sobie to sprawdzić odnajdując go w spisie ale nie każdy na to wpadnie. Sam się zastanawiałem pewien czas temu czy w tym zestawie jest chmiel czy go nie ma, więc rozumiem wątpliwości Dziubson-a. Można by o tym wspomnieć, zwłaszcza, że drożdże są wymienione a chmiel nie, co może budzić przypuszczenia (jak widać błędne), że go tam nie ma.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-10-29, 15:08.
                          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Ale słodu też nie ma wymienionego. Są wymienione tylko drożdże, bo one NIE SĄ składnikiem standardowego zestawu surowców (ale przy ZacierMistrzu dają je "gratis" ).
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-29, 15:34.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Rumunia, Cluj-Napoca, Traian Vuia 124A, Clusa Brewery [bez wyszynku]
                              dadek
                              Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
                              Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...
                              2023-10-29, 23:04
                            • dadek
                              Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                              dadek
                              Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                              Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                              2023-11-03, 01:29
                            • dadek
                              Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                              dadek
                              Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                              2023-10-06, 01:10
                            • dadek
                              Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                              dadek
                              19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                              2022-12-02, 02:29
                            • dadek
                              Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                              dadek
                              Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                              2022-01-15, 04:06
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...