Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sto1krecikoow
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 15

    #1

    Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

    Witajcie,

    Popełniłem w ubiegły weekend pierwszą warkę z brukita. Wszystko ładnie sobie fermentuje, a jako że dosypałem cukru (trzcinowego) nie mogąc kupić ekstraktu "z półki" zdecydowałem się na podratowanie smaku i klarowności cichą fermentacją (pokusa otwarcia butelki zostanie przesunięta o parę dni, co może poprawi nieco smak ).

    I teraz pytanie. Zlewam piwo do drugiego fermentatora znad osadu. Ale skoro mam piwo górnej fermentacji, spodziewam się kożucha u góry i domyślam się, że jakiś osad będzie też na dnie.

    Jak, z użyciem kranika lub bez nie "upaprać" sobie piwa?
    Czy firmowy kranik biowinu jest odpowiednio wysoko, a korzuch omijacie na oko, czy może są jakieś patenty, które powstały na bazie waszych doświadczeń?
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #2
    Trzy grosze od FCJP : "spomiędzy" w temacie napisałeś idealnie ale "korzuch" niestety to zabił.
    Twoje .
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • sto1krecikoow
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.10
      • 15

      #3
      haha, ale nieźle wyszło, bo jakkolwiek spody ogarniam, to po napisaniu kożuch stwierdziłem, że jakoś dziwnie wygląda i sprawdziłem w słowniku, po czym napisałem korzuch i ładnie mi podkreśliło błąd (chrome). Pomyślałem no proszę, pogadałem przez telefon, dopisałem końcówkę i puściłem w świat
      koniec OFFa

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3497

        #4
        A teraz ogarniasz? Ja ledwo.
        A co do pytania to ważne jest w czym teraz fermentujesz. Ma to kranik czy nie?
        Jak ma to zlewasz na cichą kranikiem a jak nie ma to zlewasz wężykiem lub jak ja to robię "siłą mięśni i grawitacją" nie przejmując się tym co na wierzchu pływa bo i tak opadnie na spód.
        Ps. Nie rozumiem osób z Wrocka zaczynających piwowarstwo od "zrobienia czegoś z puszki".
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • sto1krecikoow
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 15

          #5
          Dzięki za wyjaśnienie!
          Faktu, że i tak wszystko opadnie nie zarejestrowałem

          Z brewkita z paru powodów. Raz, że chciałem zacząć od pierwszego stopnia wtajemniczenia, dwa - największy z moich garów ma 5l, a trzy - w miejscu, w którym mieszkam mam płytę ceramiczną i tak mało miejsca, że 40 butelek i dwa fermentatory są już kłopotem, więc zacieranie, czy dolna fermentacja raczej po przeprowadzce...

          Nie wiem czy to już było na forum, ale fermentatory i beczki na karmę dla psów/kotów robi ten sam producent i różnią się tylko kolorem

          Także dla osób oszczędnych lub z małym budżetem - fermentator biowin i beczka na karmę Sanabelle to ten sam pojemnik.

          pozdrowienia

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Marianowar_pl
            Mango Milkshake IPA
            Marianowar_pl
            Witam,

            Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

            Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

            Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
            2025-06-24, 13:42
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Prusak
            Kazimierz, Lipka
            Prusak
            Session IPA o parametrach 13 Blg, i 5, 0%.
            Mętna jak hazy, jasna, w zapachu głównie nuty iglaste i grepfrutowe.
            Piana opada szybko, pozostaje cieniutka obrączka i warstwowe ślady na szkle.
            W miarę lekkie, spod goryczki i cytrusów wydobywa się jakby lekki akcent sodowy, choć...
            2025-11-13, 17:18
          • Prusak
            Bourgogne des Flanders, Bourgogne des Flanders
            Prusak
            Nazwa browaru z Brugii pokrywa się w tym wypadku z nazwą piwa, które powstało z miksu lambika i dubla.
            Ma to jak na belga niski woltaż 5 %.
            Piana nikła, to co po nalaniu jest mylące, bo szybciutko znika, zostawiając rozproszone i nieregularne ślady na szkle.
            Kolorek będący...
            2025-10-18, 23:53
          • Prusak
            Brasserie Arcka, Single Hop IPA Nectaron
            Prusak
            Mały browar kraftowy z Grenoble, a administracyjnie właściwie spod Grenoble.
            Skusiłem się na transport, bo nie miałem okazji wcześniej pić piwa na tym nowozelandzkim chmielu.
            A: 6%, E: nie podano
            Barwa ciemnożółta wpadająca w blade brązy plus mętność.
            Piana po...
            2025-10-18, 17:51
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...