Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sto1krecikoow
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 15

    #1

    Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

    Witajcie,

    Popełniłem w ubiegły weekend pierwszą warkę z brukita. Wszystko ładnie sobie fermentuje, a jako że dosypałem cukru (trzcinowego) nie mogąc kupić ekstraktu "z półki" zdecydowałem się na podratowanie smaku i klarowności cichą fermentacją (pokusa otwarcia butelki zostanie przesunięta o parę dni, co może poprawi nieco smak ).

    I teraz pytanie. Zlewam piwo do drugiego fermentatora znad osadu. Ale skoro mam piwo górnej fermentacji, spodziewam się kożucha u góry i domyślam się, że jakiś osad będzie też na dnie.

    Jak, z użyciem kranika lub bez nie "upaprać" sobie piwa?
    Czy firmowy kranik biowinu jest odpowiednio wysoko, a korzuch omijacie na oko, czy może są jakieś patenty, które powstały na bazie waszych doświadczeń?
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #2
    Trzy grosze od FCJP : "spomiędzy" w temacie napisałeś idealnie ale "korzuch" niestety to zabił.
    Twoje .
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • sto1krecikoow
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.10
      • 15

      #3
      haha, ale nieźle wyszło, bo jakkolwiek spody ogarniam, to po napisaniu kożuch stwierdziłem, że jakoś dziwnie wygląda i sprawdziłem w słowniku, po czym napisałem korzuch i ładnie mi podkreśliło błąd (chrome). Pomyślałem no proszę, pogadałem przez telefon, dopisałem końcówkę i puściłem w świat
      koniec OFFa

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3494

        #4
        A teraz ogarniasz? Ja ledwo.
        A co do pytania to ważne jest w czym teraz fermentujesz. Ma to kranik czy nie?
        Jak ma to zlewasz na cichą kranikiem a jak nie ma to zlewasz wężykiem lub jak ja to robię "siłą mięśni i grawitacją" nie przejmując się tym co na wierzchu pływa bo i tak opadnie na spód.
        Ps. Nie rozumiem osób z Wrocka zaczynających piwowarstwo od "zrobienia czegoś z puszki".
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • sto1krecikoow
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 15

          #5
          Dzięki za wyjaśnienie!
          Faktu, że i tak wszystko opadnie nie zarejestrowałem

          Z brewkita z paru powodów. Raz, że chciałem zacząć od pierwszego stopnia wtajemniczenia, dwa - największy z moich garów ma 5l, a trzy - w miejscu, w którym mieszkam mam płytę ceramiczną i tak mało miejsca, że 40 butelek i dwa fermentatory są już kłopotem, więc zacieranie, czy dolna fermentacja raczej po przeprowadzce...

          Nie wiem czy to już było na forum, ale fermentatory i beczki na karmę dla psów/kotów robi ten sam producent i różnią się tylko kolorem

          Także dla osób oszczędnych lub z małym budżetem - fermentator biowin i beczka na karmę Sanabelle to ten sam pojemnik.

          pozdrowienia

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Marianowar_pl
            Mango Milkshake IPA
            Marianowar_pl
            Witam,

            Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

            Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

            Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
            2025-06-24, 13:42
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            Pinta, Wide Range
            darekd
            "Modern West Coast IPA"

            Ekstr. 15%
            Alk. 6,5%
            Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

            Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...
            wczoraj, 22:53
          • dadek
            Niemcy, Leezen, Schloßstraße 1 a, Handwerksbrauerei Hennings
            dadek
            18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...
            2025-09-28, 01:39
          • darekd
            ? [Magic Road], Dobre Piwko
            darekd
            Nie chwalą się gdzie warzą.

            Hazy APA
            4,5% alk.
            Chmiele: Idaho7, Citra

            Aromat - po otwarciu puszki nuty żywiczne, cytrusowe i nieznacznie owoce tropikalne. Po przelaniu głównie tropikalne mango
            Piana - wysoka, średnia trwałość z długim kożuszkiem...
            2025-09-16, 22:18
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...