Witam, mam pytanie odnośnie piw typu alt i koelsch- mianowicie chodzi o cichą fermentację w niższych niż zalecane dla danych drożdży tempraturach rzędu 8-12*C .
To te drożdże będą pracowały w tej temp. bardzo powoli i piwo dojdzie, czy co? Mam altbiera na cichej w 11* i trochę boję się czy nic nie stanie się z nim niedobrego.Podobno tak powinno właśnie być ( tradycyjnie) Koelsh był w chłodniejszym miejscu na cichej( 15-16*), ale krótko tylko kilka dni, nie wiem jak taki niskie temp. więc stąd pytanie.No i jak butelkować, chciałbym zrobić dekantację tzn na cichej przelać dwa razy przed butekowaniem, trzeba dodawać trochę drożdży, czy w ekstra klarownym piwie będzie dośc drożdży do refermentacji, zostawiłem trochę gęstwy s-33 z alta.
To te drożdże będą pracowały w tej temp. bardzo powoli i piwo dojdzie, czy co? Mam altbiera na cichej w 11* i trochę boję się czy nic nie stanie się z nim niedobrego.Podobno tak powinno właśnie być ( tradycyjnie) Koelsh był w chłodniejszym miejscu na cichej( 15-16*), ale krótko tylko kilka dni, nie wiem jak taki niskie temp. więc stąd pytanie.No i jak butelkować, chciałbym zrobić dekantację tzn na cichej przelać dwa razy przed butekowaniem, trzeba dodawać trochę drożdży, czy w ekstra klarownym piwie będzie dośc drożdży do refermentacji, zostawiłem trochę gęstwy s-33 z alta.
Nie 'miętknę', po prostu za dużo osób z otaczającej mnie braci studenckiej liczy, że wszystko im powiedzą, podadzą i udostępnią, a najlepiej jeszcze nakarmią i podetrą. Swoją drogą lubię wyszukiwać odpowiedzi na pytania piwne, bo sam się sporo uczę
(kubeł zimnej wody)
Comment