Problemy Jurcia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurcio6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 48

    #31
    Nie będę zacierał - będę na razie warzył z ekstraktów niechmielonych.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jurcio6; 2010-12-11, 10:38.
    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Drożdże dolnej fermentacji. Piwo może mieć lekkie akcenty górnofermentacyjne ze względu na dość wysoką temperaturę dla nich, ale na pewno zrobią piwo. Drożdże górnej fermentacji w tych warunkach mogą nie chcieć jeść.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jurcio6
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.12
        • 48

        #33
        Hmm a przy drożdżach dolnej fermentacji chyba warto by było po burzliwej przeprowadzić cichą?

        Jeśli tak, to czy do cichej fermentacji dodaje się jakiegokolwiek cukru? Czy dopiero przy butelkowaniu?
        Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten pójdzie do nieba! :)

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #34
          Środek do refermentacji (np. cukier) tylko do butelkowania. Jeśli nie prowadzisz fermentacji cichej to możesz od razu butelkować z cukrem

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • vitia1
            Balony na wino 20l i 5l
            vitia1
            Robiłem wino, ale jakoś ostatnio nie mam czasu na to.
            Może ktoś z browarników robi też wino lub nalewki (te mniejsze balony idealnie do tego się nadają) i mu się przyda.

            Mam 7szt. balonów plastikowych (butle po wodzie mineralnej). Mnie sprawowały się wyśmienicie i...
            2018-11-06, 11:54
          • Magyars
            Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
            Magyars
            Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

            50% słód pszeniczny
            50% słód pilzeński
            Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
            Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

            BLG początkowe...
            2019-12-17, 09:06
          • Javox
            Hvar, Hvar Lager
            Javox
            Dry hoppy lager z ekstraktu 10.4*, alko 4.2%, IBU 15.

            Chmiel: Eclipse.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
            Aromat - słodkawe zioła, potem jakby...
            2025-07-20, 14:26
          • e-prezes
            Węgrzce, Warszawska 170a, Czeskie piwo
            e-prezes
            Sklep przy drodze do Krakowa. Widać go po żółtym balonie z napisem jak w tytule. Trzeba zjechać w boczny zjazd, bo wejście jest od parkingu w bocznej uliczce.
            Przeważnie czynny od 12 do 20, w weekend trochę specyficzniej, niedziela nieczynna.

            8 kranów z piwem do petek (14-20...
            2025-07-11, 11:20
          • heckler
            Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
            heckler
            Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
            Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
            2025-06-26, 10:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...