Temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • art_jan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 7

    Temperatura

    Witam
    Co zrobić żeby warzyć piwo latem, kiedy temperatura jest dużo wyższa niż ta, w której powinno fermentować piwko. Nie mam możliwości trzymania brzeczki w piwnicy. W tym momencie u mnie w mieszkaniu jest ok 22 stopnie więc ok, ale w lecie napewno będzie około 30. Istnieją jakieś sensowne rozwiąznia?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Cała wiedza, wystarczy czytac, czytać, czytać. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

    Myślę, że do rana nie wyrobisz.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Lodówka ze styropianu.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Albo stara lodówka bez agregatu + pety z zamrożona wodą.
        Last edited by mareks; 2011-04-07, 20:43.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika art_jan
          Witam
          Co zrobić żeby warzyć piwo latem, kiedy temperatura jest dużo wyższa niż ta, w której powinno fermentować piwko. Nie mam możliwości trzymania brzeczki w piwnicy. W tym momencie u mnie w mieszkaniu jest ok 22 stopnie więc ok, ale w lecie napewno będzie około 30. Istnieją jakieś sensowne rozwiąznia?
          Nie walczyłbym z temperaturami tylko zastosował drożdze:
          Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes
          Polecane zwłaszcza do piw takich jak Belgian Blond Ale, Belgian Dark Strong Ale, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Pale Ale, Belgian Specialty Ale, Belgian Tripel, Oud Bruin.

          Flokulacja: wysoka
          Zalecana temperatura fermentacji: 18-29°C
          Sam się do nich przymierzam gdy nadejdzie czas letnich upałów. Na razie nie sa one dostępne, ale ..

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Nie walczyłbym z temperaturami tylko zastosował drożdze:


            Sam się do nich przymierzam gdy nadejdzie czas letnich upałów. Na razie nie sa one dostępne, ale ..
            Były w TB.
            Uwarzyłem na nich BPA.
            Smakuje mi bardziej niż BPAB.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Co to jest BPAB? Belgian Pale Ale B...?

              Do upałów jeszcze trochę, a nim jeszcze fermentownia sie nagrzeje, to jeszcze więcej niz trochę. Na razie kupiłem Szkockie Ales, bo odpowiada mi ich zakres temperaturowy i mają wysoką flokulację, co stało się z czasem u mnie ważnym parametrem.

              Comment

              • dreads
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.09
                • 520

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                Co to jest BPAB? Belgian Pale Ale B...?
                Zapewne Brackie Pale Ale Belgijskie
                czyli piwo roku, debiut roku i coś tam jeszcze roku w plebiscycie browar.bizu

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                  Zapewne Brackie Pale Ale Belgijskie
                  czyli piwo roku, debiut roku i coś tam jeszcze roku w plebiscycie browar.bizu
                  Dokładnie. )

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                    Były w TB.
                    Uwarzyłem na nich BPA.
                    Smakuje mi bardziej niż BPAB.
                    Juz wiem co to jest BPAB, ale nie wiem jaką pianę dają te drożdze, a to jest dla mnie ważne. Z górnych drożdzy używałem kiedyś Belgian Strong Ale, Irish Ale i London ESB, czy mógłbys określić do których sa zblizone pod tym względem?

                    Comment

                    Przetwarzanie...