Wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
    To do warzenia piwa z zacieraniem nie trzeba cukru/ekstraktu?
    Nie trzeba, poczytaj trochę.
    Kupujesz zestaw np. na BA ze skrótową instrukcją warzenia, który zawiera wszystkieniezbędne produkty, tzn.: słód, chmiel i drożdze - potrzebujesz tylko wody i trochę cukru do refermentacji (150-180 gram zależy od piwa).
    Tylko ze sprzętu potrzebujesz garnek ze 30 litrów, który przy nachmielonym brew-kicie nie jest potrzebny - ale ten wydatek szybko się zwraca, a jak znudzi sie warzenie, bez problemy znajdziesz kupca.


    I odnoścnie "Do tego nada się też kapslownica młotkowa, nawet łatwiej będzie przerobić" - pewnie łatwiej, ale miałem gretę w wygiętymi blaszkami (oczywiście można je wyjąć, wyprostować, przełożyć na drugą stronę i powinno działać) i wykorzytałe z niej głowice, zresztą od dawna przymierzałem się do kapslownicy stołowej.

    Comment

    • krakers
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 39

      #47
      Czytam, czytam już drugi tydzień, ale będzie mi się to mieszać dopóki sam nie spróbuję. Czyli z zacieraniem można użyć tej małej ilości cukru i posmaku bimbru w piwie nie będzie, a przy brew-kicie potrzebuje ok. kilogram cukru i wtedy naleciałości mogą być zauważalne? Jeśli coś źle napisałem poprawcie mnie.

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
        Czytam, czytam już drugi tydzień, ale będzie mi się to mieszać dopóki sam nie spróbuję. Czyli z zacieraniem można użyć tej małej ilości cukru i posmaku bimbru w piwie nie będzie, a przy brew-kicie potrzebuje ok. kilogram cukru i wtedy naleciałości mogą być zauważalne? Jeśli coś źle napisałem poprawcie mnie.
        Czlowiek zanim zacznie przygodę z piwem ma mętlik w głowie.A to tylko tak strasznie wygląda.Przeczytaj ten mój post,nie czytaj i zapomnij o innych a głowa Twoja lżejsza będzie .Powtarzam: zestaw wymieniony przez Ciebie na początku jest wystarczający.Idziesz tylko do apteki,wydajesz ok 2 zł na jodynę a resztę masz.Kupujesz zestaw brewkit jakikolwiek i nie martwisz się niczym innym.W instrukcji masz wszystko prosto opisane.Twoim zadaniem będzie trzymać się instrukcji i zachować czystość każdego sprzętu.Nic więcej ! Kapslownica to i tak temat na za dwa tygodnie,tyle z reguły czasu mija od warzenia do momentu butelkowania,więc oczyść umysł i nic sie nie bój,nie taki diabeł straszny
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • Gość

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
          Czytam, czytam już drugi tydzień, ale będzie mi się to mieszać dopóki sam nie spróbuję. Czyli z zacieraniem można użyć tej małej ilości cukru i posmaku bimbru w piwie nie będzie, a przy brew-kicie potrzebuje ok. kilogram cukru i wtedy naleciałości mogą być zauważalne? Jeśli coś źle napisałem poprawcie mnie.

          Nie, nie będzie, bo przy zacieraniu dajesz cukier w małej ilości tylko po to, aby się gaz u butelce pojawił, czyli przy butelkowaniu.
          Natomiast do brew-kitów dajesz już do fermentacji i właśnie dla tego są te bimbrowe posmaki, jakich nie ma przy zacieraniu. Oczywiście zamiast cukru przy brew-kicie możesz dać ekstrakt słodu, ale wtedy cena piwa jest dużo wyższa i nie wiem, czy opłaca się bawić w to wszystko. Po fermentacji brew-kita też dajesz cukier do butelek, aby piwo się nagazowało.

          Zobacz sobie (tylko nie przejmuj się śrutowaniem, możesz zamówić ześrutowane):

          i poszukaj jeszcze, na pewno coś będzie jeszcze o warzeniu.

          Pozd

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #50
            Znalazłem instrukcję od brewkita.Przeczytaj jakie to proste
            Attached Files
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

              #51
              Tyle się namęczyłem i napytałem, a wyszło na to, że zamówiłem to o czym myślałem na początku. W drodze jest zacierpro z irish red ale. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

              Comment

              • krakers
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.03
                • 39

                #52
                Witam ponownie. Właśnie wertuję instrukcję i przygotowuję się do jutrzejszego warzenia. Jednak trafiłem na pewne trudności:
                - jeśli dobrze zrozumiałem mamy 2 rodzaje brzeczek - jedną uzyskaną po zacieraniu(przednią), a drugą po wysładzaniu(nastawna?), którą przechowujemy w jakimś drugim garnku czy tam fermentorze(?). Do tego czasu CHYBA ogarniam.
                Jednak gdy przychodzi do chmielenia napisane jest, że "brzeczkę przednią podgrzewamy do wrzenia i gotujemy...". Nie znalazłem nawet wzmianki o drugiej brzeczce, co z nią robimy, czy chmielimy razem z nią, czy i kiedy zlewamy obie.
                Ta instrukcja jest dość niejasna i bez internetu na pewno bym sobie nie poradził, masa niejasności. Mam nadzieję że po pierwszym piwie mi się wyjaśni...

                Comment

                • krakers
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 39

                  #53
                  Dobra, nieważne... zrozumiałem swój błąd. :<
                  Jak się $#%%$# edytuje posty?

                  Comment

                  • Gość

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
                    Witam ponownie. Właśnie wertuję instrukcję i przygotowuję się do jutrzejszego warzenia. Jednak trafiłem na pewne trudności:
                    - jeśli dobrze zrozumiałem mamy 2 rodzaje brzeczek - jedną uzyskaną po zacieraniu(przednią), a drugą po wysładzaniu(nastawna?), którą przechowujemy w jakimś drugim garnku czy tam fermentorze(?). Do tego czasu CHYBA ogarniam.
                    Jednak gdy przychodzi do chmielenia napisane jest, że "brzeczkę przednią podgrzewamy do wrzenia i gotujemy...". Nie znalazłem nawet wzmianki o drugiej brzeczce, co z nią robimy, czy chmielimy razem z nią, czy i kiedy zlewamy obie.
                    Ta instrukcja jest dość niejasna i bez internetu na pewno bym sobie nie poradził, masa niejasności. Mam nadzieję że po pierwszym piwie mi się wyjaśni...
                    Brawo za odwagę za zacieranie!
                    Wszystko zbierasz w jednym garze (z zacierania i wysładzania) i całość gotujesz z chmielem.
                    Jakie piwo robisz?

                    Powodzenia

                    Comment

                    • krakers
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.03
                      • 39

                      #55
                      Zastanawiałem się między irish red ale a Kölschem, ale postawiłem na irisha - nie wiem czemu, chyba gdzieś przeczytałem, że jest łatwe do zrobienia.

                      Comment

                      • krakers
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.03
                        • 39

                        #56
                        Czy termometr można dezynfekować pirosiarczynem, czy może lepiej spirytusem. Podobno siarczan w wysokiej temperaturze wydziela jakieś toksyczne substancje. Jak myślicie?

                        Comment

                        • Elvispres
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 50

                          #57
                          najszybciej i najwygodniej zrobisz to spirytusem - wystarczy na chwilę zanurzyć w nim termometr.
                          Gratuluję podjęcia decyzji o zacieraniu. To nie jest takie trudne, jak się początkowo wydaje, ale dopóki sam nie spróbujesz, to się nie przekonasz.
                          Życzę powodzenia i samych udanych warek
                          To beer or not to beer?

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3281

                            #58
                            Nie spirytusem, tylko 70% roztworem alkoholu! Czysty alkohol konserwuje komórki bakterii i w odpowiednich warunkach mogą "wrócić do żywych". 70% alkoholu zabija najskuteczniej, najlepiej jest zrobić taki roztwór i wlać go do jakiegoś rozpylacza - nada się do dezynfekcji wszystkich małych obiektów, także dłoni.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • krakers
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 39

                              #59
                              Witam, mam pytanie. Fermentacje burzliwą chcę przeprowadzić w fermentorze z kranikiem. Czy trzeba zamontować w nim coś specjalnego (jakąś rurkę czy coś innego). Rozumiem, że pokrywka ma być szczelnie zamknięta? I jak w tym wypadku przy cichej. Właśnie zaczynam chmielić ;p.

                              Comment

                              • krakers
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.03
                                • 39

                                #60
                                Aha, i czy przy burzliwej ma zostać filtrator z oplotu?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                  dadek
                                  Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                  2025-01-29, 04:15
                                • e-prezes
                                  Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                  e-prezes
                                  alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                  Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                  2024-12-03, 23:18
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 18:13
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-23, 00:52
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...