Alfakwasy izomeryzują powyżej ~80*C, więc nawet gotowanie w temp. 93*C wystarczy na goryczkę.
Coś mi nie zagrało z goryczką
Collapse
X
-
-
80 st.C?
Pewnie tak, a może nawet na pewno, ino czas rozpadu wynosi wówczas nie jedną godzinę, tylko pięć. Tak sobie strzeliłem z ta piatką, bo pamiętam chłodzenie "napowietrzne" i gdy dodawałem dawkę chmielu na smak czy tez aromat, to pomimo tego, że zejście ze 100st.C do 80 st.C trwało godzinę lub dwie (tak na oko) to właściwość chmielenia "na smak i na aromat" zawsze była właściwością "na smak i na aromat".
Wniosek z tym, czy 93st.C i jedna godzina wystarczy nasuwa sie sam...Comment
-
W moim przypadku dwa piwa wyszły zdecydowanie niedochmielone przez zbyt niską temperaturę gotowania na nowym sprzęcie.
Sterownik miałem ustawiony na 98 C i brzeczka było lekko poniżej wartości wrzenia przez całe gotowanie.
Sądzę, że intensywnie wrząca brzeczka powoduje też lepszą cyrkulację brzeczki i przez to lepszą utylizację chmielu.
Tego samego chmielu używałem w następnych piwach z pozytywnym skutkiem.
Swoją teorię więc raczej wyssałem z mało goryczkowego piwa.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
80 st.C?
Pewnie tak, a może nawet na pewno, ino czas rozpadu wynosi wówczas nie jedną godzinę, tylko pięć. Tak sobie strzeliłem z ta piatką, bo pamiętam chłodzenie "napowietrzne" i gdy dodawałem dawkę chmielu na smak czy tez aromat, to pomimo tego, że zejście ze 100st.C do 80 st.C trwało godzinę lub dwie (tak na oko) to właściwość chmielenia "na smak i na aromat" zawsze była właściwością "na smak i na aromat".
Wniosek z tym, czy 93st.C i jedna godzina wystarczy nasuwa sie sam...
Według podręcznika Esslingera różnica w szybkości izomeryzacji jest pomijalna, gdy temperatura już przekroczy te graniczne 80*C. Na tej zasadzie działa chmielenie w systemach gotowania pod ciśnieniem typu ShoKo.Comment
-
W moim przypadku dwa piwa wyszły zdecydowanie niedochmielone przez zbyt niską temperaturę gotowania na nowym sprzęcie.
Sterownik miałem ustawiony na 98 C i brzeczka było lekko poniżej wartości wrzenia przez całe gotowanie.
Sądzę, że intensywnie wrząca brzeczka powoduje też lepszą cyrkulację brzeczki i przez to lepszą utylizację chmielu.
Tego samego chmielu używałem w następnych piwach z pozytywnym skutkiem.
Swoją teorię więc raczej wyssałem z mało goryczkowego piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-09-19, 23:03.Comment
-
Nie nasuwa się, bo se strzeliłeś jak łysy kulą w parapet.
Według podręcznika Esslingera różnica w szybkości izomeryzacji jest pomijalna, gdy temperatura już przekroczy te graniczne 80*C. Na tej zasadzie działa chmielenie w systemach gotowania pod ciśnieniem typu ShoKo.
Jak ktoś odważny niech poeksperymentuje z "gotowaniem" przez godzinę w 80 C, ja już piwa bez goryczki nie chcę.Ostatnia zmiana dokonana przez admiro; 2011-09-19, 23:05.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Comment
-
Nie pykać, ale się "miszać" w garze. Harmonijnie.
Właśnie ciśnienie! Czyli wysokośc n.p.m w jakiej gotuje sie brzeczkę ma znaczenie. Jeśli kolega w Jeleniej Górze gotował na wysokości 350m. n.p.m. i ledwo co w garze wrzało, to temperatura musiała tam być "żenująco" niska.
Czyli jednak to musiało być tą przyczyną.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-09-19, 23:15.Comment
-
Wiki twierdzi:
"Całe chmielenie należy przeprowadzać z odkrytą (przynajmniej częściowo) pokrywką, ale wrzenie nie musi być bardzo mocne, wystarczy, jak na powierzchni pojawiają się jakieś kształty (rolling boil), wtedy wiemy, że następuje ruch płynu w całej objętości garnka. "
AS twierdzi:
"Brzeczkę typowo chmieli się , gdy ta znajduje się w stanie wrzenia. Temperatura wrzenia zależy od kilku czynników, m. innymi od wysokości położenia kotła nad poziomem morza, ale w Polsce nigdzie i nigdy nie powinna byc niższa niż 95 *C! Tak więc temperatura 90 *C (o ile tylko termometr nie kłamał) oznaczała, że stan wrzenia nie został jeszcze osiągnięty (stan wrzenia wygląda dość charakterystycznie i wynika z parowania cieczy w całej jej objętości, a nie tylko na powierzchni).
Z opisu wynika, że ta domowa warzelnia nie ma źródła ciepła wystarczającej mocy! "Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Nie sądzę, żeby przyczyną był zły chmiel, stawiam na zbyt niską temperaturę. I to nie wrzenia - bo do tego nie doszło. Brzeczka została zagrzana blisko temperatury wrzenia, ale na tyle nisko, że nie doszło do izomeryzacji. Przypomnij sobie, jaka była wtedy pogoda, to może być przyczyna.
Ja swoje piwo gotuję konkretnie. Wrze aż się burzy i zbiera się piana z szumowinami. Czasem nawet trochę wykipi. Ale nie mam stresu, że pomyliłem się o pół stopnia.Comment
-
Comment
-
Czyli, jak rozumiem, nie chodzi o temperaturę, byle była powyżej 80°C, ale żeby wrzało?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
APA z alko 5.5%
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - lekko zamglony, jasny pomarańczowy.
Aromat - uff... dziwny. Gotowana fasola i cytrusy? A może porzeczki?
Smak - słodkawe +, nie od razu goryczka,...-
Channel: Anglia
2024-03-26, 01:11 -
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
-
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7
15% ekstr.
6,5% alk.
Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
Piana - wyższa, zwarta,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 22:18 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment