Witam wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc ż góry przepraszam za ewentualne błędy.
Przygodę z domowym browarnictwem dopiero zaczynam. Mam na swoim koncie 3 udane (jak na moją aktualną wiedzę) warki metodą zacierania.
Pytanie, które od dłuższego czasu mnie nurtuje, dotyczy piwa pszenicznego: w jaki sposób uzyskać bananowy zapach? Bardzo chciałem aby mój Weizen miał taki aromat, jednak próżno go w nim szukać. Ponadto w tym piwie, jak i w Dry Stout wyczuwalny jest kwaskawy posmak. Czy taka jest natura tego typu piw, czy może to jakieś zakażenie? Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was są to sprawy oczywiste, jednak byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc ż góry przepraszam za ewentualne błędy.
Przygodę z domowym browarnictwem dopiero zaczynam. Mam na swoim koncie 3 udane (jak na moją aktualną wiedzę) warki metodą zacierania.
Pytanie, które od dłuższego czasu mnie nurtuje, dotyczy piwa pszenicznego: w jaki sposób uzyskać bananowy zapach? Bardzo chciałem aby mój Weizen miał taki aromat, jednak próżno go w nim szukać. Ponadto w tym piwie, jak i w Dry Stout wyczuwalny jest kwaskawy posmak. Czy taka jest natura tego typu piw, czy może to jakieś zakażenie? Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was są to sprawy oczywiste, jednak byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą.
), że mogą być bardziej do wita niż weizena.
Tak mi się coś kojarzy, ale nie mogę tego znaleźć. Długą przerwę w 45* robiłem w żytnim, wyszło mocno goździkowe, ale stwierdziłem, że to może być też zasługa słodu żytniego.
Comment