Ratunku! Coopers Draught i zdechłe drożdże
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 starymi - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem! - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ok, no więc mam nadzieję że PH pochwy mojej latorosli jest w porządku i nie ma grzybicy.
 A wracając do pierwszego piwa to przestałem panikować. W rurce nie chodzi ale piana jest, zapach drożdżowy miły dla nosa a cukier wyraźnie spada co chyba jest w porządku. Czyli przedwczoraj było 7, wczoraj 5 a dzisiaj jest już 3 z tendencją do dwójki. Nowych drożdży nie wsypywałem zatem ale Pani z Piwowara powiedziała mi żebym zlewał jak będzie między 4 a 2. No i niby już jest ale za to jakoś za szybko poszło chyba. Bo nastawiałem w czwartek a jest dopiero niedziela i około 17-tej miną dopiero 3 doby. Wiem że ponoć za dłudo też nie można więc jak jutro osiągnie cukier poziom 2 to zlewać już?
 Wiem że jestem śmieszny ze swoimi problemami dla zawodowców ale qrfa, kogo mam się radzić jak nie Was ?
 Proszę więc o rzeczową odpowiedź. KIEDY ZLAĆ ?Ostatnia zmiana dokonana przez Rzempek; 2012-02-26, 14:41.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No więc wczoraj było między dwa a trzy i dzisiaj jest tak samo z pomiaru przed chwilą. Czyli dwa dni to samo. Do tego piana się zmniejszyła ostro i zanika.
 Czyli rozumiem że mam rozlewać do butelek dzisiaj, tak ???Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzięki, tylko ze nie wiem co to "cicha" 
 Jak pisałem wcześniej - jestem nowicjuszem w tej sprawie i niewiele wiem.
 Wiem że teraz patrzę i ustatkowało się na 1 i to chyba malutko bardzo.
 Więc chyba zleję do butelek uprzednio oczywiście wsypując po łyżce cukru do butelek.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Cześć.
 
 Rób jak uważasz, wiedzy w necie jest dość, żeby poszukać i poczytać. Moja ostatnią radą jest to żebyś na butelkę dął płaską łyżeczkę cukru a nie łyżkę.
 
 Koniec prowadzenia za rączkę z mojej strony.
 Miłej przygody z piwowarstwem życzę.anioły śmierdzą potem
 żrą kiełbasę
 mają w dupie żywychComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
 Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Może ktoś wie gdzie można kupić cukromierze w zakresach jak powyżej. Ważna jest temp. , zakres.min do 30*C.- 
							Channel: Sprzęt
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment