Pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • acjon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 61

    #16
    Przed gotowanie nie wiem, nie mam miarki na garnku, ale tak jak mówiłem 12 l na początku było i dolałem 13 l jeszcze. Znikło mi 10 litrów, chyba musiało wyparować przy gotowaniu.. powinno się gotować w otwartym garnku prawda?
    W ogóle to podczas gotowania termometr pokazywał 100* ale nic nie bulgotało w garze, nawet na dwóch palnikach, czy to normalne? Garnek mam zwykły emaliowany, kuchenka gazowa.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3281

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon
      Przed gotowanie nie wiem, nie mam miarki na garnku, ale tak jak mówiłem 12 l na początku było i dolałem 13 l jeszcze. Znikło mi 10 litrów, chyba musiało wyparować przy gotowaniu..
      Zawsze parę litrów zostaje w młócie, u mnie to jest około 5 litrów. Do warzenia używam 30 litrów wody, po filtracji z wysładzaniem mam maksymalnie 25 litrów filtratu. To oczywiście zależy od ilości użytego słodu - im go więcej, tym więcej wody zwiąże. Do tego parę litrów wyparowało w czasie gotowania i już wszystko jasne.

      W ogóle to podczas gotowania termometr pokazywał 100* ale nic nie bulgotało w garze, nawet na dwóch palnikach, czy to normalne?
      Nie spodziewaj się, że będzie bulgotać jakbyś gotował dwa litry wody na ziemniaki . Skoro termometr pokazywał 100 stopni to w porządku, oczywiście przy założeniu że termometr nie przekłamuje. Ważne, żeby brzeczka "pracowała" jeśli widać w niej ruch to jest w porządku.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • acjon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 61

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason



        Nie spodziewaj się, że będzie bulgotać jakbyś gotował dwa litry wody na ziemniaki


        Dzięki, zajrzałem go wiadra 22h po zadaniu drożdży i mam ładną wysoką piane Zastanawia mnie jeszcze jak bardzo nie szczelny ma być fermentator (fermentuje bez rurki). U mnie to jest tak, że z trzech stron jest tak w miarę wciśnięte, a z czwartej strony denko luźno przyłożone. Czy to właściwy sposób czy domknąć mocniej i liczyć, że to CO2 i tak znajdzie drogę wyjścia?

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3281

          #19
          Tak jest dobrze, nie dociskaj.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
            Javox
            Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasny, żółto złoty.
            Aromat - cytrusy.
            Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
            2024-11-27, 15:56
          • dadek
            Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
            dadek
            Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
            2024-11-19, 05:20
          • Javox
            The Garden Brewery, New England Pale Ale
            Javox
            Ekstrakt 11.9*, alko 4.8%, IBU 10.

            Chmiele: Simcoe, Citra, Idaho 7, Sabro.

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy.
            Aromat - trawiaste zioła, cytrusy, z tym wszystkim...
            2025-07-08, 13:15
          • darekd
            Moon Lark, IPA India Pale Ale
            darekd
            6,7% alk.

            "piwo z amerykańskim cytrusowo-żywicznym chmielem" ale nie podali jakie chmiele i nie wiadomo czy tylko z amerykańskimi.

            Aromat - głównie chmielowa żywiczność, ciut cytrusów
            Piana - dość niska, dość trwała z kożuszkiem
            Barwa -...
            2025-06-05, 21:09
          • darekd
            Poppels, Session India Pale Ale
            darekd
            Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

            Alk. 4,2%
            IBU 30
            https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

            Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

            Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
            2025-02-26, 23:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...