Jak to było kiedyś?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wax
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 3

    #1

    Jak to było kiedyś?

    Witam wszystkich

    Od jakiegoś czasu zacząłem mocno interesować się piwowarstwem i muszę przyznać, trochę to dla mnie wszystko wygląda skomplikowanie...
    Jednak od jakiegoś czasu męczy mnie jedna myśl - jak to robiono kiedyś?
    Dzisiaj mamy termometry, specjalne drożdże, specjalne naczynia itd, jednak jakieś 600 lat temu takie rzeczy po prostu nie istniały.

    Więc moje pytanie brzmi - jak robiono piwo 3000, 1500, czy 600 lat temu?

    Oglądałem kiedyś program o robieniu piwa tradycyjną metodą w Egipcie.
    Co ciekawe, do piwa w ogóle nie dodawano drożdży - wystawiano naczynie z zacierem na powietrze na parę dni i drożdże same się ' zlatywały '.

    Ot np. podam jeszcze ciekawy sposób na piwo mojej prababci. Kupowano kawę zbożową, chmiel i coś co się zwało ' podpiwkiem '. Do tego cukier i tak się trzymało na ogniu, aż się zaczęło gotować. Jak się ugotowało - dodawano drożdże i trzymało parę dni aż się sfermentuje. Później do butelek - po paru dniach wychodziło ciemne, dosyć mocne piwo.

    Więc... Jak to było kiedyś?

    Pozdrawiam
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Kiedyś nie było komputerów, więc zdobycie takich informacji było trudne. Dzisiaj wystarczy to forum przejrzeć i wszystkiego dowiedzieć się można.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-06-24, 00:43.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-08, 00:16
    • ART
      ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
      ART
      Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
      Peated Foreign Extra Stout

      7,5 ABV / 19 P

      Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

      ----------------------------------------

      ...
      2025-06-08, 11:34
    • dadek
      Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
      dadek
      Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
      2022-10-20, 00:41
    • bastion
      Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
      bastion
      Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
      To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
      2022-02-08, 00:04
    • darekd
      Rampušák, Cofee Stout
      darekd
      Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
      W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

      Właściwie to stout imperialny...
      2025-07-12, 00:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...