Jeśli to lager to do piwnicy z nim.
Kilka pytań o fermentację
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820 -
Comment
-
jak dla mnie to pozostałości po fermentacji burzliwej ... przy górnej fermentacji jak sama nazwa to mówi drożdże gromadzą się na powierzchni i tam se pracują stąd ślady piany na fermentatorze i jakieś "plamy" na powierzchni piwa ... nigdy nie miałem
mówisz że 6 dzień i nie bulkało ... pewnie przespałeś ją
zlej na cichą tak aby nie przelać fafrocli z góry i dołu i poczekaj z 2 tygodnie aż się piwo uspokoi i sklaruje ... tak Ja bym zrobiłOstatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-06-05, 18:45.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-06-06, 14:38.Comment
-
Nie oznacza. Początkowe odróżnienie górnej i dolnej fermentacji polegało na miejscu, gdzie się zbierają drożdże po fermentacji - górne na piwie, dolne na dnie. Obecnie większość ras drożdży górnofermentacyjnych zbiera się na dnie. Biologicznie drożdże górne to S. cerevisiae, dolne to S. uvarum i na dobrą sprawę dla więszości ras przynaleźność do dolnych lub górnych można stwierdzić chyba tylko po kodzie genetycznym.Comment
-
Nagazowanie po 2 tygodniach, jak będziesz trzymał w temp. pokojowej.
ps. Nie jest istotne skąd jest te pszeniczneComment
-
Który jest trochę nadpsuty jak zapach mojej warki - a przynajmniej tak mi się wydaje. Z piwa (pale ale) wydobywa się zapach spirytusowo-winny. Fermentacja w temperaturze 16,7 st. C. Fermentor przykryty gazą i pokrywką jest dostęp powietrza). Piwnica anonimowego blokowiska na obrzeżach wielkiego miasta, gdzie zawracają czerwone autobusy...
Może tak być? Czy do zlewu z tym?Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2013-07-03, 10:46.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 20:01 -
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
-
Channel: Czechy
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 03:28 -
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment