Zakażenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlewozmywak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 14

    #1

    Zakażenie

    Chciałem dzisiaj zabutelkować Wita a tutaj taka przykra niespodzianka. Co to za syf?
    Attached Files
    Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Bakterie tlenowe, które pojawiaja się na cichej od 6 dnia jej trwania w takie temperatury jakie mamy obecnie.
    Szybko rozlej to piwo do butelek, niech sie nagazują, wówczas odcięcty zostanie dopływ tlenu i tlenowce zatrzymaja się. Po 3 dniach od rozlania sprawdź czy ten kozuch nie odtwarza się w butelkach. Jesli tak, to odwróć je na chwilę do góry dnem, by go rozbić.

    W takie upaly robi sie tylko mocne piwa, 8% i więcej.

    Comment

    • zlewozmywak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 14

      #3
      Miałem je butelkować tydzień temu, niestety nie miałem czasu. Mam nauczkę na przyszłość. Zabutelkuję i zobaczę co z tego wyjdzie.
      Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Myślę, ze będzie bez zarzutu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10846

          #5
          a jak w smaku?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zlewozmywak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 14

            #6
            Jeszcze nie próbowałem, zleję do fermentora z kranikiem to posmakuję. Zapach wydaje się być w porządku.
            Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24153

              #7
              Oj tam oj tam, robiliśmy WITka niedawno - fermentacja 27*C, cicha - 2 tygodnie (łacznie z upałami i temp. ok. 30*C i wyszedł przednio. Bez zakażeń.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • zlewozmywak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 14

                #8
                W smaku lekko kwaskowe. Jest to mój pierwszy Wit i pierwsza pszenica w ogóle więc ciężko mi to ocenić. Jakiś czas temu muszka owocówka załatwiła mi warkę i wtedy ta kwaśność była jakby inna. Nie wiem... Zabutelkowałem, zobaczę czy coś z tego będzie.
                Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Heisenberg
                  Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                  Heisenberg
                  Cześć wszystkim
                  Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                  2025-06-08, 14:55
                • Darins
                  Czy to zakazenie?
                  Darins
                  Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


                  https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
                  2021-08-10, 18:56
                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 01:18
                • Prusak
                  Pernauer, Kuldne
                  Prusak
                  Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
                  Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
                  Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
                  Słabe.
                  ...
                  2024-05-09, 16:05
                • Komos92
                  Czy to zakażenie?
                  Komos92
                  Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
                  2018-09-03, 15:50
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...