Chciałem dzisiaj zabutelkować Wita a tutaj taka przykra niespodzianka. Co to za syf?
Zakażenie
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Bakterie tlenowe, które pojawiaja się na cichej od 6 dnia jej trwania w takie temperatury jakie mamy obecnie.
Szybko rozlej to piwo do butelek, niech sie nagazują, wówczas odcięcty zostanie dopływ tlenu i tlenowce zatrzymaja się. Po 3 dniach od rozlania sprawdź czy ten kozuch nie odtwarza się w butelkach. Jesli tak, to odwróć je na chwilę do góry dnem, by go rozbić.
W takie upaly robi sie tylko mocne piwa, 8% i więcej. -
Miałem je butelkować tydzień temu, niestety nie miałem czasu. Mam nauczkę na przyszłość. Zabutelkuję i zobaczę co z tego wyjdzie.Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.Comment
-
Jeszcze nie próbowałem, zleję do fermentora z kranikiem to posmakuję. Zapach wydaje się być w porządku.Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.Comment
-
Oj tam oj tam, robiliśmy WITka niedawno - fermentacja 27*C, cicha - 2 tygodnie (łacznie z upałami i temp. ok. 30*C i wyszedł przednio. Bez zakażeń.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
W smaku lekko kwaskowe. Jest to mój pierwszy Wit i pierwsza pszenica w ogóle więc ciężko mi to ocenić. Jakiś czas temu muszka owocówka załatwiła mi warkę i wtedy ta kwaśność była jakby inna. Nie wiem... Zabutelkowałem, zobaczę czy coś z tego będzie.Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?
https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
Słabe.
...-
Channel: Estonia
2024-05-09, 16:05 -
-
Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment