Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety tak to nie przebiega, bo niby pojawiła się piana, ale białe gluty widoczne na zdjęciu (podziałka 10 l) są  statyczne, w fermentorze nie ma żadnego ruchu, a w rurce nie ma "bulgotania". Gdy podniosłem wieczko, to wyczułem ostry owocowy zapach, tak jakbym robił wino, a nie piwo. Waszym zdaniem jest to fermentacja czy raczej jakieś zakażenie?
							
						
					fermentacja burzliwa czy zakażenie?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
	
	
	
	
	
	
	
	Tagi: brak
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Fermentor stoi w pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się między 18 a 20 C. Mimo tego, że podczas fermentacji wydzielał się ostry zapach wina/owoców to chyba przebiegła ona poprawnie. Przed zadaniem drożdży Blg wnosił 15, a teraz jest 5 i w sumie teraz zapach i smak jest ok. Nie wiem, może drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 tak własnie fermentują. Białe gluty o których pisałem wyżej same opadły na dno.
 W instrukcji warzenia napisane jest, że po 7 dniach fermentacji należy oddzielić piwo od drożdży. Zrobić to skoro fermentacja chyba jeszcze trwa?
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
 W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
 Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Do butelki 6 gramów czy na litr 6 gramów? Jak co butelki 0,5 litra ma iść tyle, to nie radze tyle sypać. Możesz sobie policzyć: https://brewness.com/calculator/pl/carbonationZarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
 W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
 Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2019-04-16, 12:41.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim 
 Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady  
 W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
 
 50% słód pszeniczny
 50% słód pilzeński
 Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
 Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
 
 BLG początkowe...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to... Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...- 
							Channel: Sprzęt
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
	 
		
	 
		
	
Comment