Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magyars
    Junior
    • 11-2019
    • 3

    Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

    Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

    50% słód pszeniczny
    50% słód pilzeński
    Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
    Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

    BLG początkowe 12, po 10 dniach BLG na poziomie 4.
    Z moich spostrzeżeń:
    - piwo nie nabierało 'piany' podczas fermentacji (były tylko bąbelki) - uprzedzam pytanie - tak, napowietrzyłem brzeczkę.
    - brzeczkę przed fermentacją schłodziłem do 19 stopni, a drożdze uwodniłem w ok. 25 stopniach)
    - po kilku dniach zaczął zbierać się osad (teraz po 10 dniach zajmuje on ok. 3,5l na 18 litrów piwa)
    - fermentację zaczynałem w 16 stopniach i przeszedłem stopniowo do 21-22,
    - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.

    Moje pytania: czy powinienem się martwić? Czy spokojnie czekać aż piwo dofermentuje? Jakieś wskazówki? Po prostu coraz mniej piwa,a więcej tego osadu.. Z góry dziękuję

    ZDJĘCIA:

    Last edited by Magyars; 17-12-2019, 08:08.
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    #2
    To że nie ma piany to jeszcze nie oznacza że się zepsuło, chociaż prawie zawsze miałem dużą. Osadu dużo, robiłeś łirupula? Zlewałeś wężykiem czy wszystko przelałeś z gara?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Magyars
      Junior
      • 11-2019
      • 3

      #3
      Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        • 05-2004
        • 5615

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
        Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/
        Jak pachnie? Podczas fermentacji wytwarzane są różne aromaty, które niekoniecznie ludziom pachną.
        Ja zacierałeś?
        Last edited by Maggyk; 17-12-2019, 15:15.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • k_s
          Member
          • 05-2017
          • 65

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
          - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.
          A jest posmak rozpuszczalnika w zapachu i smaku? Jeśli tak, to niestety piwo się nadaje do kibla.

          Comment

          • Magyars
            Junior
            • 11-2019
            • 3

            #6
            w zapachu jest spoko, w smaku strasznie smakuje. zacieranie: 3l wody na 1kg słodu, 40 minut w temp 66, 20 minut w 72 i 5 minut w 80.

            Comment

            • k_s
              Member
              • 05-2017
              • 65

              #7
              Jak smakuje to spoko, można butelkować. Weizen na sucharach mieć trochę wad, np. wodnisty smak, ale piwo będzie całkiem pijalne.

              Comment

              • sredstvom
                Senior
                • 10-2015
                • 362

                #8
                Ja tam fachmajster od pszeniczniaka nie jestem, ale:

                po kilku podejsciach na drozdzach Y1433, na ktore psiorczylem ze wzgledu na brak piany w piwie, sprobowalem w zeszlym roku wlasnie WB-06. Fermentacja b. poprawna, zakazenia nie bylo, piana w porzadku - ale ni cholery nie dalo sie tego pic.

                Wylalem w kanal glosno slubujac: "nigdy wiecej zero-szostek!".
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎