To by zaiste musiała być mocna konstrukcja.
Zbiorniki leżakowe
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu. -
Jeśli ma się np. beczki 60 l z wiekiem zakręcanym na gwint...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecTo by zaiste musiała być mocna konstrukcja.
Ja mam takowe, zakupione na Allegro za jakies 40 zł za sztukę.
Mój post nie dotyczył "tradycyjnych" wiaderek-fermentorów...
A ta "zaiste mocna konstrukcja" ma wytrzymać do 3-5 barów.Comment
-
Przedwczesny optymizm, a wystarczy kilka prostych obliczeńPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJeśli ma się np. beczki 60 l z wiekiem zakręcanym na gwint...
Ja mam takowe, zakupione na Allegro za jakies 40 zł za sztukę.
Mój post nie dotyczył "tradycyjnych" wiaderek-fermentorów...
A ta "zaiste mocna konstrukcja" ma wytrzymać do 3-5 barów.
Zakładam, że beczka ma średnicę wlewu 30 cm. Pole powierzchni pokrywy wynosi zatem 706,8 cm2. Przy ciśnieniu 1 bara na wieko będzie działała siła 7068 niutonów, czyli 693 kg. Przy 3 barach będzie to ponad 2 tony... Dużo, prawda?
Comment
-
To czy to jest dużo zleży od wytrzymałości gwintu. A jest on gruby i dość długi. Pokrywa ma chyba nie więcej niż 25 cm średnicy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GregPrzedwczesny optymizm, a wystarczy kilka prostych obliczeń
Zakładam, że beczka ma średnicę wlewu 30 cm. Pole powierzchni pokrywy wynosi zatem 706,8 cm2. Przy ciśnieniu 1 bara na wieko będzie działała siła 7068 niutonów, czyli 693 kg. Przy 3 barach będzie to ponad 2 tony... Dużo, prawda?
Myślę, że bez jęknięcia takie ciśnienie wytrzyma. No, ale to tylko gdybanie. Przed zastosowaniem nalezałoby doświadczalnie sprawdzić.
W takim przypadku przez zawór, za pośrednictwem reduktora, podałbym CO2 w pożądanym ciśnieniu, powoli go zwiększając. Potem pozostawiłbym przy jakims tam ciśnieniu na pare godzin i tyle. Oczywiście o ile wielko nie wystrzeli do tego czasu na księzyc
A Ty do tego czasu możesz dokonac parę prostych obliczeń wytrzymałości tego gwintu
Jak trzeba dane, to wal na PW.
Comment
-
Spuszczanie drożdży ze stożka to nie taka prosta sprawa. U mnie przy zaworze średnicy ¾” i 100l piwa nad robi się taki korek z drożdży, że trzeba wyciorem przepychać.
Osobiście zdążał bym w kierunku tanków stożkowych otwartych, a następnie po zakończonej fermentacji klarowne piwo do KEGów, sztuczne nagazowanie i leżakowanie.
Dzięki sztucznemu nagazowaniu będzie mniejsza ilość osadu w KEGu, co powinno być związane z możliwością dłuższego leżakowania.
W przypadku jeśli by to się nie sprawdził, można np. dosłodzić, ale 50% dawki (drożdże zjedzą resztki tlenu z piwa) + CO2 z butli.
Jak się komuś spieszy to po 3 dniach jest już przyzwoite nasyceni CO2.W tym sezonie planuję przeprowadzić szereg eksperymentów związanych z leżakowaniem sztucznie nasyconego piwa w KEGach.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Nie radzę testować w ten sposób wytrzymałości ciśnieniowej pojemników. Odłamki pokrywy, a jest ona z grubego i twardego plastiku, mogą osiągać spore prędkości przy eksplozji i wyrządzić dużo zła.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B[...]
W takim przypadku przez zawór, za pośrednictwem reduktora, podałbym CO2 w pożądanym ciśnieniu, powoli go zwiększając. Potem pozostawiłbym przy jakims tam ciśnieniu na pare godzin i tyle. Oczywiście o ile wielko nie wystrzeli do tego czasu na księzyc
[...]
Laboratoryjnie testy ciśnieniowe zawsze przeprowadza się za pomocą cieczy. Nawet przy ogromnych ciśnieniach nie występuje eksplozja po rozszczelnieniu badanego pojemnika, a to z powodu znikomej rozszerzalności cieczy.Comment
-
Piwo bez refermentacji, poddane sztucznemu nasyceniu CO2 jest b. dobre w smaku znacznie szybciej niż piwo poddane refermentacji. Myślę, że to dlatego, że w pierwszym przypadku piwo cały czas "odpoczywa", ok. 30 dni. W drugim przypadku, w "wypoczętym" piwie wznawiamy rozwój drożdży i proces fermentacji, co od razu ma niekorzystny wpływ na smak. Dopiero po odpowiednim czasie po refermentacji, kiedy i to piwo "odpocznie", jest Ok.
Ostatnio dałem piwo pod gaz na tydzień. Nasyciło się dobrze, a ludziska byli zachwyceni, bo piwo kryształ i smaczne.
Pomysł z połowiczną refermentacją chyba wart spróbowania. Tu argument o pozbywaniu się tlenu...
Natomiast Twoje doświadczenia "ze stożkiem" chyba wykluczają pomysł z zaworem pod płaskim dnem fermentora. Jednak szczelne zamknięcie pozostaje kwestia otwartą, bo dzieki temu drożdże szybciej opadną i lepiej sie zbiją pod ciśnieniem, no i nasyci się w jakimś tam stopniu piwo. Tak mi sie przynajmniej wydaje
Greg, jak beczka zbyt zaczyna puchnąć, to wiadomo, co robić. Zwłaszcza, że bardziej obawiałbym sie o jej scianki, niż o mocne wieko.Comment
-
A w sumie chodzi mi o to, że nawet przy "tradycyjnych", domowych fermentorkach z plastiku, zauważyłem, że można nieco nagazowac piwo w trakcie fermentacji; sam nie stosuję rurek, a wieka zamykam na zatrzask (na burzliwej i wtórnej).Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BGreg, jak beczka zbyt zaczyna puchnąć, to wiadomo, co robić. Zwłaszcza, że bardziej obawiałbym sie o jej scianki, niż o mocne wieko.
No i piwo zawsze jest trochę nagazowane.
Zamknięcie jest szczelne do czasu, az cisnienie nie podniesie na tyle pokrywki, aby ta popuściła i dała upust CO2. Wieko działa jak membrama.
Dlatego pomyślałem, że solidniejsze pojemniki powinny pozwolic na mocniejsze nagazowanie młodego piwa.
A Twoja uwaga, co do prób ciśnieniowych jest oczywiście słuszna. To juz lepiej napełnić beczkę wpierw po brzegi wodą, a potem stopniowo podawać gaz do podniesienia ciśnienia. Upieram sie przy "gazie", bo np. dla mnie jest znacznie dostępniejszy niż "ciecz".Comment