Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Tak z ciekawości, zastanawiał się ktoś kiedyś nad zastosowianem do tego celu folii/koca termicznego z apteczki samochodowej? O ile dobrze rozumiem jej działanie, to jedna strona pochładnia promieniowanie cieplne, a druga je odbija.
Promieniowanie to tylko jedna z dróg wymiany ciepła. Taki koc nie jest w stanie zatrzymać wytworzonego ciepła. Ale możesz spróbować
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Zasadniczo jedną z głównych ról takiego koca jest utrzymywanie temperatury. W takim wypadku trzeba by przyłożyć srebrną stronę do wiadra.
Koc ma pomóc utrzymywać temperaturę ale raczej ciepło a nie zimno. Po drugie człowiek mu w tym pomaga bo sam wytwarza ciepło. Po trzecie owinięty kocem człowiek nie wychłodzi się może przez pierwsze 20 minut pod kocem a piwo musi fermentować tydzień.
temperatura nie mam takiego wplywu na dojrzewanie jak mowisz, jest wrecz odwrotnie - szybkosc reakcji rosnie wraz z temperatura mowi o tym wspolczynnik Q10, w browarach caly proces prowadzony jest pod cisnieniem i dzieki temu uzyskuje sie to przyspieszenie w produkcji. pozdrawiam
temperatura nie mam takiego wplywu na dojrzewanie jak mowisz, jest wrecz odwrotnie - szybkosc reakcji rosnie wraz z temperatura mowi o tym wspolczynnik Q10, w browarach caly proces prowadzony jest pod cisnieniem i dzieki temu uzyskuje sie to przyspieszenie w produkcji. pozdrawiam
Chodzi o temperaturę fermentacji. A jeżeli już mowa o dojrzewaniu, to jak będziesz w wyższej temperaturze dojrzewał to reakcja faktycznie będzie szybsza i......
......i piwo skawaśnieje
jasne ze nie mozna podnoscic temp bez ograniczen, kazdy proces ma jakies ustalone granice w ktorych przebiega najkorzystniej. poza tym chyba zostalem zle zrozumiany
draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam, nie pisalem rowniez o tym zeby fermentowac w wysokiej temp, napisalem tylko jak wyglada sprawa z podnoszeniem temp a szybkoscia reakcji chemicznych.
jasne ze nie mozna podnoscic temp bez ograniczen, kazdy proces ma jakies ustalone granice w ktorych przebiega najkorzystniej. poza tym chyba zostalem zle zrozumiany
draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam, nie pisalem rowniez o tym zeby fermentowac w wysokiej temp, napisalem tylko jak wyglada sprawa z podnoszeniem temp a szybkoscia reakcji chemicznych.
Żeby było jasne - TO NIE ŻADNA FALA ANI TĘPIENIE NOWYCH !!!
Po prostu jak ktoś warzy dłuższy czas i próbuje się go uczyć podstaw to się można oburzyć, nie?
Pozdrawiam i zachęcam do szybkiego poznania forumowego sawłar wiwru
draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam
Dojrzewa - czyli zachowdzą w nim ODPOWIEDNIE reakcje chemiczne. W wyższej temp. reakcje te zachodzić będą szybciej (na chłopski rozum zgodnie z regułą van't Hoffa), ale szybciej zachodzić będą inne reakcje niekorzystnie wpływające na piwo.
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
Comment