Propozycje nowych tematów opracowań

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 56

    #16
    nikt nikogo przecież do niczego nie przymusza

    Comment

    • wolfmoor
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.04
      • 2

      #17
      Moim zdaniem przydal by sie dzial dla smakoszy piwa, ktorzy chca sie zabrac za warznie, ale nie maja zadnych zrodel jak tym sie zajac. Cos jak "przepis", ogólny wzór.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolfmoor
        Moim zdaniem przydal by sie dzial dla smakoszy piwa, ktorzy chca sie zabrac za warznie, ale nie maja zadnych zrodel jak tym sie zajac. Cos jak "przepis", ogólny wzór.
        No bez przesady. Przecież takie rzeczy już są http://browar.biz/browarnictwo.php?kat=4

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1256

          #19
          W dobie panoszącego się po Browar.biz outsourcingu (dowód nr 1, dowód nr 2), pozwalam sobie odświeżyć temat z nadzieją, że znajdzie się chętny do tworzenia najważniejszego działu naszego serwisu. I za to siup .

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
            W dobie panoszącego się po Browar.biz outsourcingu (dowód nr 1, dowód nr 2), pozwalam sobie odświeżyć temat z nadzieją, że znajdzie się chętny do tworzenia najważniejszego działu naszego serwisu. I za to siup .
            Ja raczej nie w tej kwestii, ale jako opracowanie bardzo bym pożądał tematu na temat wad piwa i przyczyn ich powstawania. Chodziło by mi o katalog wad np. zapach starej szmaty jest objawem natlenienia piwa. Aby go uniknąć należy zredukować kontakt piwa z tlenem podczas obciagania młodego piwa znad osadów - coś w tym stylu. Niestety wiedza moja nie jest na tyle bogata, zeby wziąść się za to.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #21
              Ja już proponowałem ART'owi kiedyś, że chętnie przewertuję te kilkaset wątków w dziale i zrobię porządek z pokrywającymi się tematami, bzdurnymi tematami, nieaktualnymi wiadomościami itd., itp....

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24163

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Ja już proponowałem ART'owi kiedyś, że chętnie przewertuję te kilkaset wątków w dziale i zrobię porządek z pokrywającymi się tematami, bzdurnymi tematami, nieaktualnymi wiadomościami itd., itp....
                ale to nie jest wpis na temat
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • tomcio83
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.02
                  • 258

                  #23
                  propozycja kolejnego tematu opracowania:

                  Temat: piwowarstwo domowe, a mikrobrowary, browary przemysłowe.

                  Na razie wrzucam same hasła:

                  - schemat budowy instalacji mikrobrowarowej
                  - opis działania i procesu warzenia piwa
                  - Jakie elementy możnaby wykorzystać podczas budowy własnej garażowej instalacji?
                  Poniższe hasła można dodać do tego opracowania, lub wykorzystać przy tworzeniu oddzielnego opracowania o tym jak warzyć piwo nadające się do sprzedaży:

                  - orientacyjny koszt budowy takiej instalacji (w zderzeniu z polskim prawem)
                  - sytuacja (prawna, ekonomiczna i kto wie jaka jeszcze? ) w innych krajach
                  (podobno w Niemczech jest łatwiej- nie trzeba inwestować milionów, żeby móc sprzedawać własne piwo)
                  - gdzie szukac informacji? (linki, adresy itp. )

                  Wiem, że ten temat to będzie bardziej zbiór ciekawostek, niż praktycznych rad,
                  ale może warto?
                  Ja na razie się nie podejmuje (może na wiosnę )
                  rowarek esoła

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #24
                    A co sadzicie o pomysle na artykuł: Domowe instalacje browarnicze? Chodzi mi o takie w ktorych mozna uwarzyc powyzej 50L na warke. Czy w ogole kogos to zainteresuje?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-02-16, 01:11.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #25
                      Nie sądzę by wielkość warki była wyznacznikiem. Daniel np. takie standardowo robi, a jakiejś szczególnej instalacji nie ma
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Mam rozpoczęte jedno opracowanie. Brak czasu nie pozwala mi go jednak zakończyć
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                          Nie sądzę by wielkość warki była wyznacznikiem. Daniel np. takie standardowo robi, a jakiejś szczególnej instalacji nie ma
                          No w sumie wielkosc warki nie miala byc wyznacznikiem ,ale nie chodzi mi o zautomatyzowane kadzie zacierne raczej kompletne systemy. Ale wlasnie fajnie jakby ktos dopomogl sprecyzowac temat.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                            dadek
                            Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                            2024-10-17, 01:22
                          • bastion
                            Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                            bastion
                            Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                            2023-11-27, 22:50
                          • plr78
                            Identyfikacja butelki
                            plr78
                            Posiadam butelkę - ale od czego? Nie mogę jej zidentyfikować, może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim logo. Pojemność butelki to 0,33. Przy logo napis "Znak ochronny".
                            2025-07-15, 08:07
                          • darekd
                            Rampušák, Cofee Stout
                            darekd
                            Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
                            W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

                            Właściwie to stout imperialny...
                            2025-07-12, 00:50
                          • bastion
                            Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                            bastion
                            Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                            2025-04-24, 22:25
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...