Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja i temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Jimmy_jb
    replied
    Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo.

    Leave a comment:


  • XboXC
    replied
    Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.

    A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.

    Leave a comment:


  • Jimmy_jb
    replied
    Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
    Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.

    Leave a comment:


  • XboXC
    started a topic Fermentacja i temperatura

    Fermentacja i temperatura

    Witam.
    Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
    I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.

    I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?

    Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"
Working...
X