Fermentacja i temperatura
Collapse
X
-
Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo. -
Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.
A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.Leave a comment:
-
Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.Leave a comment:
-
Fermentacja i temperatura
Witam.
Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.
I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?
Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: