Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyszynk piwa z kanistra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Wyszynk piwa z kanistra

    Mam takie pytanie - mój kolega będzie miał wesele i chce koniecznie uraczyć gości piwem domowym mojego wyrobu. Wymyślił, aby serwować piwo z kanistra jak tutaj.

    https://allegro.pl/oferta/kanister-3...4-defcf326160b

    Czy ktoś może się tak bawił? Wiem, że powinien być keg i osprzęt, ale on nie chce inwestować. Jakie ciśnienie/ile cukry na 20 l dać, aby gazu było Ok i nie rozwaliło kanistra. Kanister ma być położony, więc gaz nie musi wypychać piwa.
    Liczę na pomoc i poważne porady bez obśmiewania.
    Last edited by SlawekT; 20-03-2020, 23:41.

  • #2
    Tak bym się nie bawił. Polecam przefermentowanie i nagazowanie piwa w kegu a później, max schłodzone, przelanie do jakiegoś pojemnika z kranikiem. Piwo będzie smaczne i nagazowane przez całe wesele.

    Można nagazowywać i dojrzewać w PET-ach takich 1,5 l. Zrobią się mocno okrągłe ale nic się nie stanie. Poszukaj tematu na forum albo na forum sąsiednim, gdzieś to było.
    Nie wiem czy da się to zrobić w 5 litrowych, mam wrażenie, że nie wytrzymają ciśnienia, sa za delikatne.
    Last edited by fidoangel; 21-03-2020, 06:25.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • #3
      rozlewaj z fermentora z kranikiem
      ps jesli wesele sie odbędzie
      Last edited by anteks; 21-03-2020, 14:38.
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak bym się nie bawił. Polecam przefermentowanie i nagazowanie piwa w kegu a później, max schłodzone, przelanie do jakiegoś pojemnika z kranikiem. Piwo będzie smaczne i nagazowane przez całe wesele.

        Można nagazowywać i dojrzewać w PET-ach takich 1,5 l. Zrobią się mocno okrągłe ale nic się nie stanie. Poszukaj tematu na forum albo na forum sąsiednim, gdzieś to było.
        Nie wiem czy da się to zrobić w 5 litrowych, mam wrażenie, że nie wytrzymają ciśnienia, są za delikatne.
        Problem w tym, że kega nie mam. Wesele jest planowane na wrzesień, więc jest kupa czasu. Też nie jestem przekonany, ale kolega się uparł. Załatwiłem 4 kanistry PE 25 30 l. myślę, żeby nagazować piwo 2 razy mniej niż w butelkach. Kolega nie chce inwestować w kega.

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          rozlewaj z fermentora z kranikiem
          ps jesli wesele sie odbędzie
          Wesel ma być we wrześniu. W fermentorze gaz wysadzi pokrywę. Chyba,żeby spiąć drutem lub jakąś klamrą.

          Comment


          • #6
            może metalowe?
            https://allegro.pl/oferta/kanister-m...daz-7645437413
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • #7
              Ja bym poszukała coś w ten deseń https://www.browar.biz/centrumpiwowa...l_do_piwa_wina
              Refermentujesz z kranikiem do góry, jak widzisz,że baniak jest za bardzo wybrzuszony, upuszczasz gaz tym kranikiem. Fermentowaliśmy kilkukrotnie. Nagazowanie brytyjskie. Teraz stosujemy go do wymrażania, no i eksperymentu pt. wymrażany nachmielony kustosz
              Last edited by Maggyk; 03-04-2020, 07:43.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              Working...
              X