Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    peter_1000 napisał(a)
    Co prawda z fizyki w szkole byłem (jak to mówił mój profesor) popeliniarz, ale coś mi się po głowie kołata że fakt zmiany stanu skupienia wody z lodu na ciecz powoduje odbieranie ciepła z otoczenia. Był nawet taki eksperyment, że do butelki z lodem dosypywano soli (która przyśpieszała rozpuszczanie), co powodowało szybsze chłodznie otoczenia; w naszym wypadku zawartości fermentora. Dlatego nie wiem czy mając dwie takie same butelki wody, o tej samej temperaturze, ale jedną z dodatkiem soli; i próbując coś schłodzić, czy szybszego efektu nie uzyskamy tą z zamarzniętym lodem?
    Hm, a może być niezamarznięty lód Wydaje mi się, że cały czas mówimy o butelkach z lodem, a nie z wodą.

    A co do dodawania soli - pytanie, czy zależy nam na szybkim schłodzeniu fermentora, czy raczej na utrzymywaniu niskiej temperatury przez dłuższy czas. Chyba to drugie... ale z chemii i fizyki też byłam noga
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment


    • #32
      Marusia napisał(a)
      Hm, a może być niezamarznięty lód Wydaje mi się, że cały czas mówimy o butelkach z lodem, a nie z wodą.

      A co do dodawania soli - pytanie, czy zależy nam na szybkim schłodzeniu fermentora, czy raczej na utrzymywaniu niskiej temperatury przez dłuższy czas. Chyba to drugie... ale z chemii i fizyki też byłam noga
      Jeśli do butelki z wodą dodas soli, to nie zamarznie Ci ona nawet w zamrażalniku. I chodziło mi właśnie o taki ciekły lód .

      A co do reszty... to masz zupełną rację
      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

      Comment


      • #33
        peter_1000 napisał(a)
        Jeśli do butelki z wodą dodas soli, to nie zamarznie Ci ona nawet w zamrażalniku. I chodziło mi właśnie o taki ciekły lód .

        A co do reszty... to masz zupełną rację
        Czy z tej wody z sola nie powstanie lód to kwestia mocy chłodniczej (uzyskiwanej temperatury) zamrażalnika. Sól obniża temperaturę zamarzania. Ważne jest tez stężenie solanki. CZy brak lodu dało by jakieś plusy?? Nie będziemy mieli przemiany fazowej faza stała/ciekła przez co tracimy część mocy która mogła by być w ten sposób odebrana.
        MM961
        4:-)

        Comment


        • #34
          JAckson napisał(a)
          Czy z tej wody z sola nie powstanie lód to kwestia mocy chłodniczej (uzyskiwanej temperatury) zamrażalnika. Sól obniża temperaturę zamarzania. Ważne jest tez stężenie solanki. CZy brak lodu dało by jakieś plusy?? Nie będziemy mieli przemiany fazowej faza stała/ciekła przez co tracimy część mocy która mogła by być w ten sposób odebrana.
          O ile pamiętam, to właśnie wszelkie przemiany fazowe powodują oddanie/odebranie największej ilości energii. To czy lód schłodzimy do -10°C czy do -15°C nie ma takiego znaczenia jak sam fakt, że chłodząc fermentor ulegnie on stopieniu.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment


          • #35
            rozbor napisał(a)
            Dalej stosuję butelki z wodą ale teraz zakręcam lekko ściśnięte, tak że butelka jest taka "flakowata".
            Ja wlewam do butelki tyle wody, żeby zostało ok 5cm powietrza. Zamrażam na leżąco. I nie ma problemu. Lód ma się gdzie zmieścić ściskając powietrze.
            Maciek
            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

            Comment


            • #36
              lukuj napisał(a)
              O ile pamiętam, to właśnie wszelkie przemiany fazowe powodują oddanie/odebranie największej ilości energii. To czy lód schłodzimy do -10°C czy do -15°C nie ma takiego znaczenia jak sam fakt, że chłodząc fermentor ulegnie on stopieniu.
              O tym własnie myslałem. Natomiast jak wielkie znaczenie (czyli czy -10stC czy -15stC) ma moc chłodnicza uzyskiwana dzięki różnicy temperatur w stosunku do przemiany fazowej - kwestia sprawdzenia odpowiednich tabel
              MM961
              4:-)

              Comment


              • #37
                JAckson napisał(a)
                O tym własnie myslałem. Natomiast jak wielkie znaczenie (czyli czy -10stC czy -15stC) ma moc chłodnicza uzyskiwana dzięki różnicy temperatur w stosunku do przemiany fazowej - kwestia sprawdzenia odpowiednich tabel
                Prosty rachunek (czuję się jak w szkole hihi) dla 1kg lodu

                a) ogrzanie z -15° do -10°C
                Qogrz = 1kg x 5 K x 2,4 kJ/kgK = 12 kJ
                b) topnienie
                Qtopn= 1kg x 334 kJ/kg = 334kJ

                Jak widać stopienie 1kg lodu da prawie 28 razy większy efekt niż jego dodatkowe schłodzenie o 5 stopni
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment


                • #38
                  lukuj napisał(a)
                  Prosty rachunek (czuję się jak w szkole hihi) dla 1kg lodu

                  a) ogrzanie z -15° do -10°C
                  Qogrz = 1kg x 5 K x 2,4 kJ/kgK = 12 kJ
                  b) topnienie
                  Qtopn= 1kg x 334 kJ/kg = 334kJ

                  Jak widać stopienie 1kg lodu da prawie 28 razy większy efekt niż jego dodatkowe schłodzenie o 5 stopni
                  No to skorzystałeś z odpowiedniej tabelki czerpiąc wartość ciepła topnienia dla lodu. Oczywiscie najpierw odpowiednią porcję energii trzeba doprowadzić do tej wody, ale od tego jest zamrażalanik i prąd elektryczny. W ten sposób już wiemy, że nie jest celowe stosowanie substancji przeciwzamrożeniowych.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment


                  • #39
                    Ja też się przymierzam do zrobienia takiej lodówki fermentacyjnej. Wpierw elementami chłodzącymi będą butelki z zamarzniętą wodą. Później spróbuję wykorzystać agregat ze starej nieużywanej lodówki oraz termostat. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment


                    • #40
                      Na jednej ze stron znalazłem charakterystykę styroduru:
                      "odznacza się dobrą izolacyjnością cieplną, wysoką wytrzymałością na ściskanie i niewielkim wchłanianiem wody"
                      Czy ktoś już zrobić lodówkę fermentacyjną z tego tworzywa? Jak się ono ma np. do styropianu?
                      "All the good things for those who wait"

                      Comment


                      • #41
                        dostałem starą ale sprawną lodówkę o wysokości 140 cm. kupiłem 3 baniaki plastykowe o pojemności 25 l / w lodówce mieszczą się 2 - trzeci jest do manipulacji przy ściąganiu/ Do tego za 29 zł kupiłem termometr samochodowy z czujnikiem zewnętrznym do pomiaru temperatury. Od miesiąca stosuje ten zestaw do produkcji pilsa - działa znakomicie. temperatura utrzymuje się między 10 C (na początku fermentacji) a 7 C. W lodówce mam dwa piwa MiS Polarny Ciemny (pils ciemny !! ) i MiS Polarny V (pils ze słodu wiedeńskiego ). Szczegóły - krzysztof.inet.pl . Purystów nazewnictwa piw proszę o wyrozumiałość. Wyglądają i smakują OK (przy obciągu) mają wyraźnie mniej posmaku owocowego - dla porównania równolegle robię na tych samych zacierach fermentację górną. Moim zdaniem nie ma co kombinować z extra pomysłami na lodówki fermentacyjne - no chyba że to kwestia miejsca.

                        Comment


                        • #42
                          Skrzynia po starej maszynie do szycia. Wewnątrz wyklejona trzema warstwami styropianu 20 mm, razem 60 mm. Na zewnątrz oklejona srebrnym ekranem cieplnym. Jako wypełniacz 25kg wkładów do turystycznych lodówek. W razie czego dodatkowo zamrożone butelki 1,5l.
                          Pół dnia roboty i kupa radochy. I STANIE SIĘ LAGER !!!
                          Attached Files

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment


                          • #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Skrzynia po starej maszynie do szycia. Wewnątrz wyklejona trzema warstwami styropianu 20 mm, razem 60 mm. Na zewnątrz oklejona srebrnym ekranem cieplnym. Jako wypełniacz 25kg wkładów do turystycznych lodówek. W razie czego dodatkowo zamrożone butelki 1,5l.
                            Pół dnia roboty i kupa radochy. I STANIE SIĘ LAGER !!!
                            Na drugi raz ustaw wszystko tak, aby światło padało na tę część obiektu, którą chcesz sfotografować. Na tym zdjęciu ta część jest zacieniona i musi "rywalizować" z oślepiającym światłem padającym z tyłu. Gdyby jeszcze była lampa błyskowa... no ale to zdaje się jest fotka z telefonu (który raczej służy do rozmawiania, a nie do fotografii).
                            Tak czy inaczej sprzęt wygląda OK. Gratulacje...

                            Comment


                            • #44
                              A jak to zamykasz? Ze zdjęcia wynika, że drzwi są osobno. Przykładasz drzwiczki i owijasz taśmą?
                              MM961
                              4:-)

                              Comment


                              • #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                                A jak to zamykasz? Ze zdjęcia wynika, że drzwi są osobno. Przykładasz drzwiczki i owijasz taśmą?
                                Grube styropianowe drzwi wchodzą na wcisk. Dociskam je potem takimi zmyślnymi patentowymi haczykami.

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Working...
                                X