a tak poważnie to mam lodówkę MPM
https://www.mediaexpert.pl/agd/lodow...cj-34s-srebrna
"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia
Collapse
X
-
Ja używam małej lodówki wolnostojącej bez zamrażalnika. Fermentor 33l mieści się w niej na styk. Do sieci podłączona jest przez programator czasowy pracujący w cyklu 50:50, ponieważ włączona na stałe ma zbyt niską temperaturę.Leave a comment:
-
Ja wymieniam je codziennie wieczorem, zanim się lód całkowicie roztopi. Pozwala to na utrzymanie w miarę stabilnej temperatury. Jeżeli występują jakieś wahania, to rzędu ok. 1, góra 2 st.C. Prowizorka, ale lepsze to niż nic.Leave a comment:
-
To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2020-12-30, 18:31.Leave a comment:
-
To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.3 Photos👍 1Leave a comment:
-
Właśnie chodzi mi o taką możliwie małą, a drugie chciałbym taką bez agregatu, podobno jest bardzo cicha.Leave a comment:
-
Witam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.Leave a comment:
-
Witam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?Leave a comment:
-
Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
Jest pytanieLeave a comment:
-
7-8 to też nieźlezdam relację, jak uda mi się to zbudować i wstawię pierwszą warkę - pewnie jakoś pod koniec miesiąca.
Leave a comment:
-
Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodziOstatnia zmiana dokonana przez adamlog; 2013-01-09, 08:22.Leave a comment:
-
A chłodziłeś może czterema butelkami? Ja chciałbym wrzucić po jednej butelce PET o poj. 2l po Coca-Coli w każdym roku, żeby uzyskać po fermentacji burzliwej optymalną temp. dla cichej, czyli parę stopni powyżej zera. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem grubszego styropianu (10cm) - myślisz, że to może pomóc w lepszym chłodzeniu i dłuższym utrzymaniu temperatury?Leave a comment:
-
Ja zamontowałem w pokrywie termometr lcd z czujnikiem temperatury umieszczonym mniej wiecej w polowie wysokości "komory chłodniczej". Nie pamiętam już dokładnie jaka była różnica między wskazaniem termometru (czyli temp. powietrza na około fermentatora), a temp. brzeczki odczytanej z termometru naklejonego na fermentator - musisz to wybadać sam. Wynika to chyba z tego ze zimne powietrze zostaje na dole, ciepłe idzie do góry, a fermentator jest gdzieś pomiędzy
Tak czy siak... pierwsze dwa dni lepiej częściej pokręcić się koło tematu - później wyrobisz sobie swój harmonogram podmiany butelek.Ostatnia zmiana dokonana przez adamlog; 2013-01-09, 00:39.Leave a comment:
-
Na pewno w drugą stronę też da radęPamiętaj też że jak piwko wystartuje to samo będzie produkować trochę ciepła, więc przy tak małej różnicy między temperaturą w garażu a temperaturą porządanej fermentacji pewnie dużo tych ciepłych butelek się nie nanosisz.
Leave a comment: