"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    a tak poważnie to mam lodówkę MPM
    https://www.mediaexpert.pl/agd/lodow...cj-34s-srebrna

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    idzie zima

    Leave a comment:


  • k_s
    replied
    Ja używam małej lodówki wolnostojącej bez zamrażalnika. Fermentor 33l mieści się w niej na styk. Do sieci podłączona jest przez programator czasowy pracujący w cyklu 50:50, ponieważ włączona na stałe ma zbyt niską temperaturę.

    Leave a comment:


  • Krakus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

    Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
    Ja wymieniam je codziennie wieczorem, zanim się lód całkowicie roztopi. Pozwala to na utrzymanie w miarę stabilnej temperatury. Jeżeli występują jakieś wahania, to rzędu ok. 1, góra 2 st.C. Prowizorka, ale lepsze to niż nic.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krakus
    To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
    Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
    Prowizorka, ale działa.
    Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2020-12-30, 18:31.

    Leave a comment:


  • Krakus
    replied
    To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
    Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
    Prowizorka, ale działa.

    Leave a comment:


  • Marwis
    replied
    Właśnie chodzi mi o taką możliwie małą, a drugie chciałbym taką bez agregatu, podobno jest bardzo cicha.

    Leave a comment:


  • radekam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis
    Witam.
    Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
    Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
    Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
    Ja używam starej lodówki wyprodukowanj w 1980 r. Do środka wchodzi beczka 50 ltr. Poszukaj po strychach czy garażach wśród znajmoych - może ktoś ma.
    Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.

    Leave a comment:


  • Marwis
    replied
    Witam.
    Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
    Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
    Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
    to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
    Jest pytanie

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    7-8 to też nieźle zdam relację, jak uda mi się to zbudować i wstawię pierwszą warkę - pewnie jakoś pod koniec miesiąca.

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodzi
    Ostatnia zmiana dokonana przez adamlog; 2013-01-09, 08:22.

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    A chłodziłeś może czterema butelkami? Ja chciałbym wrzucić po jednej butelce PET o poj. 2l po Coca-Coli w każdym roku, żeby uzyskać po fermentacji burzliwej optymalną temp. dla cichej, czyli parę stopni powyżej zera. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem grubszego styropianu (10cm) - myślisz, że to może pomóc w lepszym chłodzeniu i dłuższym utrzymaniu temperatury?

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
    I jak Ci idzie fermentacja w takiej chłodni ze styropianu? Niedługo przymierzam się do zrobienia czegoś takiego, ale wolałbym się upewnić, że działa
    Na razie tylko jedno piwko uwarzone, z braku czasu. Ogólnie działa to wszystko fajnie tylko wymaga kalibracji Ja zamontowałem w pokrywie termometr lcd z czujnikiem temperatury umieszczonym mniej wiecej w polowie wysokości "komory chłodniczej". Nie pamiętam już dokładnie jaka była różnica między wskazaniem termometru (czyli temp. powietrza na około fermentatora), a temp. brzeczki odczytanej z termometru naklejonego na fermentator - musisz to wybadać sam. Wynika to chyba z tego ze zimne powietrze zostaje na dole, ciepłe idzie do góry, a fermentator jest gdzieś pomiędzy
    Tak czy siak... pierwsze dwa dni lepiej częściej pokręcić się koło tematu - później wyrobisz sobie swój harmonogram podmiany butelek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez adamlog; 2013-01-09, 00:39.

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Na pewno w drugą stronę też da radę Pamiętaj też że jak piwko wystartuje to samo będzie produkować trochę ciepła, więc przy tak małej różnicy między temperaturą w garażu a temperaturą porządanej fermentacji pewnie dużo tych ciepłych butelek się nie nanosisz.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • heckler
    Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
    heckler
    Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
    2023-07-27, 10:32
  • dadek
    Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
    dadek
    Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
    Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
    2025-01-11, 03:32
  • heckler
    Černilov, Černilov 350, Pivovar Gryf
    heckler
    Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.

    Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...
    2023-08-24, 07:13
  • dadek
    Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
    dadek
    Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
    Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
    2025-04-19, 19:18
  • dadek
    Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
    dadek
    Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
    2024-10-17, 01:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...