"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • sebanek
    replied
    Ja u mnie nie zauważyłem czegoś takiego.

    Leave a comment:


  • radekam
    replied
    Regulator temperatury

    Do sterowania lodówką używam regulatora temperatury z Allegro.

    Zauważyłem ostatnio będąc w piwnicy, że w momencie, kiedy zadana temperatura została przekroczona, tzn kiedy powinna włączyć się lodówka aby chłodzić piwko, to rzeczywiście włącza się. Ale włącza się tylko na ok 1 s, potem się na ok 1 s rozłącza itd wiele razy. Aż się ta lodówka trzęsie od tego włączania i wyłaczania.
    Przypuszczam że włącznik nie może się zdecydować jaka jest temperatura i się wacha czy ma włączyć czy wyłączyc lodówkę.
    Pomogło dopiero chwilowe wyłączenie całości z sieci - wtedy się zdecydował i juz na dłużej ją załączył.
    Na co dzień w piwnicy nie siedzę, przypuszczam jednak że taka sytuacja zdarza się wiele razy na dzień.
    Oczywiście po jakimś okresie wachania załącznik ją załącza, bo jak zaglądam do piwnicy to temperatura jest cały czas utrzymywana w zadanej wartości czyli od 9,5 do 10,1 st C.

    Boję się tylko, że takie szybkie włączanie i wyłącznie agregatu lodówki może po prostu go uszkodzić.

    Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Czy ktoś go rozwiązał?
    Ostatnia zmiana dokonana przez radekam; 2009-11-29, 14:15.

    Leave a comment:


  • indy
    replied
    Dzięki za pomoc. Kupiłem Cyfrowy termostat elektroniczny i jestem bardzo zadowolony. Temperatura w lodówce jak na zawołanie!

    Leave a comment:


  • radekam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek
    Ja też tego używam. Działa ok.
    Więcej w moim poście:
    http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82344 z dnia 23-10-2009

    Leave a comment:


  • sebanek
    replied
    Ja używam coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item819745333_...um_rt_2co.html

    Leave a comment:


  • indy
    replied
    Lodówka na potrzeby fermentacji

    Hej!
    Podłączam się pod temacik. Otóż zdobyłem (kupiłem) lodóweczkę, która ma posłużyć do dolnej fermentacji. Problem jest mianowicie taki że temperatura w lodówce jaką mogę osiągnąć maksymalnie to 5 st i kończy się potencjometr. Macie jakieś pomysły jak tutaj zwiększyć troszkę temperaturę do 8-9st? Pięć wydaje mi się troszkę za mało do dolnej...

    Leave a comment:


  • vettis
    replied
    Ja chłodzę w zwykłej starej nie czynnej lodówce, mieści się tam fermentator i wkładam 2 litrowe butelki z zamrożoną wodą temp 10 stopni przez 24 godz.

    Leave a comment:


  • piter6666
    replied
    chciałbym pochwalić się swoim chłodnią może komuś spodoba się pomysł
    Attached Files

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Czyli lodówka musi być na standardowym wyposażeniu tego motocykla Względnie przedstawiasz sprzedawcy sytuację, a ten dorzuca gratis lodówkę do jednośladu który kupujesz
    Świetny pomysł, ale moja żona to cholernie inteligentna babka, więc na nią takie bajery nie działają.
    Jak zresztą wytłumaczyć to, że kufer od motocykla stoi pod stołem w kuchni i jest na stałe podłączony pod 230V ?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Czyli lodówka musi być na standardowym wyposażeniu tego motocykla Względnie przedstawiasz sprzedawcy sytuację, a ten dorzuca gratis lodówkę do jednośladu który kupujesz
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-06-23, 11:07.

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Jak mniemam o lodówkę turystyczną na prąd. Tam piana mogłaby się dostać do elektryki lub też w inne zakamarki, co nie byłoby pożądane.
    No właśnie dokładnie o to chodzi.
    Ja jednak kupię taką lodówkę, tylko muszę najpierw przekonać żonę, że taka lodówka z utrzymaniem odpowiedniej temperatury jest nam niezbędna.
    Jak narazie mi to nie wychodzi, bo akurat jestem na etapie zmiany motocykla na sporo droższy, więc z innymi wydatkami się nie wychylam za bardzo.

    Leave a comment:


  • alkow
    replied
    Witam. Moja prowizoryczna chłodnia to tekturowe pudło po TV + styropian 10cm. Z temperaturę niema problemu mam ile chce nawet 4 stopnie przy 4 petach. Problemem jest to ze skrapla się na nich woda i na styropianie pokazała się zielona pleśń. (czeka na piwo ). Widziałem ją już przy wcześniejszej warce i na razie nic się nie stało.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Też chciałabym wiedzieć
    Jak mniemam o lodówkę turystyczną na prąd. Tam piana mogłaby się dostać do elektryki lub też w inne zakamarki, co nie byłoby pożądane.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rrc
    O co chodzi z tą pianą podczas fermentacji???
    Też chciałabym wiedzieć

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    W styropianie 5 cm spokojnie można utrzymać nawet 8 C - 3-4 pety z zamrażarki, co jakieś 20-24 godziny, przy temperaturze otoczenia 23C.
    Polecam - małym nakładem całkiem dobry efekt, trzeba tylko z tymi PETami pilnować. Czasem jak wyjadę to nikt nie pamieta...

    A co do piany - 24 warki czekałem na to - no i mam - fakt że na pszenicy.
    Otworzyła zamknięty fermentor i dała dyla.

    W lodówce elektrycznej, porter na cichej też mi dziś nadął zbiornik - w 8C.

    pzdr
    flood

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • heckler
    Podmoky, Podmoky 49, Pivovar Smíšek
    heckler
    Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
    2023-07-27, 10:32
  • dadek
    Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
    dadek
    Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
    Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
    2025-01-11, 03:32
  • heckler
    Černilov, Černilov 350, Pivovar Gryf
    heckler
    Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.

    Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...
    2023-08-24, 07:13
  • dadek
    Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
    dadek
    Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
    Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
    2025-04-19, 19:18
  • dadek
    Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
    dadek
    Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
    2024-10-17, 01:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...