Stoi w kuchni, gdzie temperatura jest dosyć wysoka - w czasie poprzedniej burzliwej termometr na fermentatorze wskazywał 27 stopni i burzliwa trwała 2 dni lub nawet krócej, sprawdzałem raz dziennie:
1. niedziela wieczór - nastawienie,
2. poniedziałek wieczór - piana buzuje aż miło
3. wtorek wieczór - po burzliwej (3.5Blg)
Opis pierwszej warki: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=77979
Sam pisałeś że można butelkować ;-)
"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia
Collapse
X
-
Widzę, że fermentor stoi w pokoju. Więc po co ta "lodówka"?
Jaką masz tam temp. w pomieszczeniu?Leave a comment:
-
I ja się mogę pochwalić swoją "lodóweczką":
wymiary zewnętrzny: 60cm x 70cm x 50cm
wymiary wewnętrzne: 50cm x 50cm x 40cm
(wchodzi spokojnie fermentator z rurką fermentacyjną + 4 pety 1.5l)
Wersja full wypas, czyli można sprawdzając temperaturę tylko wyjąć "zatyczkę" w jednym z boków lub zdjąć tylko górne pokrywy (są 2) do wymiany petów lub zdjąć górę i boki, jak się chce gdzieś przenieść fermentator a nie chce się go dźwigać przez górną krawędź..
Wczoraj wieczorem po nastawieniu nowej brzeczki, która bez dodatkowego ochłodzenia miałaby 27stopni (wg wskazań termometru naklejonego na fermentator, przy poprzednim warzeniu taka była temperatura i burzliwa trwałą 2 dni), po włożeniu wieczorem 2 petów 1.5l temperatura do rana zeszła do 24stopni, dziś włożyłem 4 pety 1.5l i po godzinie temperatura była 20stopni. dziś podjadę czy nie spadła za bardzo ;-)
Konstrukcja prosta jak konstrukcja cepa, materiały potrzebne:
- 6 kawałków styropianu 50cmx100cm o grubości 5cm,
- 2 rolki taśmy bezbarwnej 66mx50mm (niekoniecznie aż tyle, ja po prostu zabezpieczyłem każdą płytę styropianową taśmą, żeby nic się nie sypało)
Płyty styropianowe obcinamy na rozmiar 50cmx60cm (czyli po jednym cięciu na płytę) i odpowiednio składamy 6 płyt 50x60 + przydadzą się 2 odpady 50cmx40cm, jako podwojenie spodu i pokrywy górnej, żeby dodatkowo uszczelnić.
Jak ktoś chce to mogę to rozrysować, gdzieś mam "szkice" projektowe ;-)
Sklejając je taśmą bezbarwną, ja dodatkowo okleiłem dokładnie każdą płytę taśmą (dlatego zużyłem aż 2 rolki taśmy), żeby nie fruwały kulki styropianu jak również żeby dzieci nie odkryły, jak to fajnie "skrobie się" styropian i nie zdemontowały mi lodóweczki do zabawy ;-)
A ja teraz się zastanawiam, czy jakoś nie dałoby się tego przystosować do robienia dolnej fermentacji w lato, ale chyba do tego potrzebna by było jakieś aktywne chłodzenie.Leave a comment:
-
przejrzałem cały wątek i rzucił mi się do głowy pomysł - jeśli ktoś go realizował to chętnie proszę o odesłanie mnie do odpowiedniego wątku.
w trakcie fermentacji:
1. chłodnica zanurzona w fermentatorze
2. pompka akwarystyczna przelewająca wodę przez chłodnicę z/do zbiornika zewnętrznego, np. jakiegoś garnka
3. zbiornik wody, np. garnek, do którego co jakiś czas wrzucamy lód czy PETy zamrożone, w celu utrzymania "na oko" zimnego czynnika chłodzącego, czyli wodę.
4. jakiś układ sterujący, włączający pompkę gdy temperatura robi się za wysoka (w innych celach używam sterownika do podgrzewania obiektu do określonej temperatury ale może coś podobnego istnieje i może pilnować, żeby temperatura była odpowiednio niska a przy oakzji może kosztowac grosze).
wg mnie ew. plusy czegoś takiego:
1. temperatura zawsze w zadanych przez nas zakresie
2. bardziej efektywne chłodzenie zawartości fermentatora, a tym samym można uzyskać niższą temperaturę (to chyba istotne do dolnej fermentacji w lato)
Jeśli ktoś zrobił już coś podobnego, to proszę o info - muszę schłodzić fermentator a nie chcę narobić błedó i ksoztów przed pierwszą fermentacją (jak spodoba mi się warzenie to pewnie będę musiał i tak taką pseudoinstalację zrobić.)Leave a comment:
-
Znalazłem na allegro (http://allegro.pl/item125437196_term...troniczny.html) idelany do takiej lodóweczki termometr (nie wiem czy tego jeszcze nie było, ale tak się mi on spodobał, ze polecam go od razu innym). Jego główną zaletą jest dowolne definiowanie progów alarmowych (górnego i dolnego). Jeśli temperatura spadnie poniżej np. 19C lub wzrośnie powyżej np. 20C włącza się dość głośny alarm. Ma sondę pomiarową na dość długim kabelku (umieściłem ją w rurce z kwasówki, żeby nie było problemu z myciem i dezynfekcją). Własnie go wstawiłem do mojej styropianowej lodóweczki i jest idalnie, w końcu nie muszę biegać aby co jakiś czas sprawdzać temperaturę. Polecam wszystkim, za 15pln nie opłaca się składać i lutować swojego termometru.Leave a comment:
-
Moja lodóweczka jest super! Wracam sobie do domu, na termometrze pokojowym skali zabrakło, zatem jest powyżej 30 stopni, a temperatura brzeczki... 18! A butelki po wodzie mineralnej zamrożonej zapodanej tam rano jeszcze się nawet do końca nie rozmroziłyLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalNie ma chyba co przesadzać. Jak jedna pęknie, to najwyżej trochę się rozleje w lodóweczce. Wytrze się ścierką i bedzie OK. Nieprawdaż?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozborTrzeba uważać. Zdarzyło mi się, że taka butelka pękła w zamrażarce. Pęknięcia nie zauważyłem (wszystko było twarde) i wsadziłem do mojej "lodówki".
No i była powódź.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalJa to mam zamiar używać tylko butelek 1,5-litrowych z zamarzniętą wodą....) i wsadziłem do mojej "lodówki".
No i była powódź.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumPrzy 5 kg wkładów trzyma temperature 12 stopni przez 24 godziny. Teraz spróbuję z 4x 1,5l butelka. Chcę osiągnąć 5-7 stopni przez min. 36h bez wymiany.
Ale myślę, że 10 stopni dla lagera to wystarczająca temperatura. 5-7 stopni to chyba dla nielicznej ilości szczepów drożdży?Leave a comment:
-
Przy 5 kg wkładów trzyma temperature 12 stopni przez 24 godziny. Teraz spróbuję z 4x 1,5l butelka. Chcę osiągnąć 5-7 stopni przez min. 36h bez wymiany.Leave a comment:
-
I co, już wypróbowywałeś tą swoją nową lodówkę fermentacyjną?
Jestem ciekaw, jak ona trzyma w środku odpowiednią temperaturę.
Ja nie mam takiej skrzyni, więc będę robił moją "lodóweczkę" całkowicie ze styriopianu.
Chciałem użyć również styroduru, ale po pierwsze jest on 6-krotnie droższy od styropianu, a po drugie wcale lepiej nie izoluje (tak mi powiedział facet w Leroy Merlin).Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAcksonA jak to zamykasz? Ze zdjęcia wynika, że drzwi są osobno. Przykładasz drzwiczki i owijasz taśmą?Leave a comment:
-
A jak to zamykasz? Ze zdjęcia wynika, że drzwi są osobno. Przykładasz drzwiczki i owijasz taśmą?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumSkrzynia po starej maszynie do szycia. Wewnątrz wyklejona trzema warstwami styropianu 20 mm, razem 60 mm. Na zewnątrz oklejona srebrnym ekranem cieplnym. Jako wypełniacz 25kg wkładów do turystycznych lodówek. W razie czego dodatkowo zamrożone butelki 1,5l.
Pół dnia roboty i kupa radochy. I STANIE SIĘ LAGER !!!
Tak czy inaczej sprzęt wygląda OK. Gratulacje...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata.
Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
-
Channel: Czechy
-
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
-
Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.
Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...-
Channel: Czechy
-
-
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...-
Channel: Czechy
-
-
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu"
. Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: