Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli co - powinienem raczej zmienić termostat aby nie zniszczyć lodówki?
    A jaki masz typ termostatu , jesli mechaniczny to go zmostkuj, a w obwód wtrąć termostat elektroniczny i ustaw histereze 3-4 st.

    Comment


    • #92
      Ja Swój zupełnie odłączyłem (mechaniczny) i podłączyłem cyfrowy.
      Mój piwny Blog

      Comment


      • #93
        W wątku nie pojawiały się nowe informacje już jakiś czas ale ponieważ zainspirował mnie do zbudowania własnej "izlolatki" do fermentacji prezentuję co mi wyszło. Izolatka składa się ze sklejonych płyt 5 cm styropianu w formę skrzyni, od środka wyklejona spienionym PCV aby styropian nie niszczył sie przy wkładaniu i wyciąganiu fermentatora oraz aby łatwiej utrzymać czystość. Łączenia zabezpieczone silikonem sanitarnym - czarny bo taki akurat miałem. Całość obite jest płytą 18mm ponieważ zależało mi również na estetyce (izlolatka stoi w mieszkaniu). Wieko to również płyta + styropian + pcv oraz dodatkowo uszczelka. Płyta swoim ciężarem dociska wieko. Testy trzymania temperatury dopiero się rozpoczęły więc nieco później o tym.

        Zastanawiam się jeszcze nad zawiasem oraz uchwytem aby łatwiej mozna było otwierać izolatkę, obecnie wieko unosi się po prostu do góry.
        Attached Files

        Comment


        • #94
          Super

          Z zawiasem daj sobie spokój, przydał by ci się jakbyś miał ograniczoną przestrzeń albo ze względów estetycznych. Ja przy swojej zdemontowałem, bo klapa lubiła się zamknąć w nieoczekiwanym momencie (najczęściej wyjmowania fermentora). Teraz jest idealnie i nic nie przeszkadza.

          Comment


          • #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
            I ja się mogę pochwalić swoją "lodóweczką":

            [ATTACH]29698[/ATTACH][ATTACH]29699[/ATTACH][ATTACH]29700[/ATTACH]

            wymiary zewnętrzny: 60cm x 70cm x 50cm
            wymiary wewnętrzne: 50cm x 50cm x 40cm
            (wchodzi spokojnie fermentator z rurką fermentacyjną + 4 pety 1.5l)

            Konstrukcja prosta jak konstrukcja cepa, materiały potrzebne:
            - 6 kawałków styropianu 50cmx100cm o grubości 5cm,
            - 2 rolki taśmy bezbarwnej 66mx50mm (niekoniecznie aż tyle, ja po prostu zabezpieczyłem każdą płytę styropianową taśmą, żeby nic się nie sypało)

            Płyty styropianowe obcinamy na rozmiar 50cmx60cm (czyli po jednym cięciu na płytę) i odpowiednio składamy 6 płyt 50x60 + przydadzą się 2 odpady 50cmx40cm, jako podwojenie spodu i pokrywy górnej, żeby dodatkowo uszczelnić.

            Jak ktoś chce to mogę to rozrysować, gdzieś mam "szkice" projektowe ;-)
            Ja chętnie przestudiuję wszelkie plany jeśli ktoś takowe posiada. Powyższa instrukcja wydaje się logiczna i zrozumiała, ale może warto jeszcze o czymś dodatkowym wiedzieć, coś z góry zaplanować? W najbliższym czasie jadę na poszukiwania styropianu. Planuję użyć 10-tki. Czy może 5-tka wystarczy?

            Comment


            • #96
              Moja lodóweczka działa wyśmienicie. Zainstalowałem swój termoregulator i po małych przeróbkach lodóweczka działa fajnie zobaczcie filmik
              http://www.youtube.com/watch?v=Vqoct7Q4ymU
              Andrzej Browar EMIGRANT

              Comment


              • #97
                Jeden mały knyf z lodówką którą przerabiacie. Jeśli usuwacie plasikową ściankę wewnętrzną tą na krórej stoją butelki i jajka np hehe to pamiętajcie, że znajduje się na niej wypustka wyłaczająca światło w lodówce. Więc albo całkiem wywalicie oświetlenie z lodówki albo dorobicie coś co będzie naciskało na wyłacznik żarówki. W innym wypadku światło będzie się palić cały czas a wasza lodówka nie będzie chciała się ochłodzić do wartości rzedu kilku stopni
                Andrzej Browar EMIGRANT

                Comment


                • #98
                  Znalazlem (na pewno jako nie pierwszy tutaj) bardzo fajne amerykanskie plany taniej chlodziareczki z wymuszonym obiegiem powietrza. Wpiszcie w google: son of fermentation chiller. Pierwszy stzal to wlasnie te plany, a reszta do obejrzenia na YouTubie.
                  Last edited by mirogster; 28-05-2012, 00:02.

                  Comment


                  • #99
                    Fermentuję pierwszą warkę przy użyciu chłodni zbudowanej z 5cm styropianu (podobnej do prezentowanych w poprzednich postach, z tym ze z podwojnym dnem i pokrywa). Sytuacja wygląda tak. Temp powietrza w pomieszczeniu ok 22-23 stopnie. Przy użyciu jednego zamrożonego PET'a 1,5l wymienianego rzadziej niż co 24h można spokojnie uzyskać średnią temperaturę wnętrza ok 17,5 stopnia (aktualnie fermentuję alta, więc oczekuję 18stopni W testach na fermentatorze wypełnionym 20 litrami wody spokojnie udawało mi się uzyskać 10-12 stopni w fermentatorze używając 3 butelek, więc już niedługo przymierzam się do fermentacji dolniaka

                    Comment


                    • W moim garażu mam około 8 stopni teraz gdy na zewnątrz jest -2. Jak będzie duży mróz będzie blisko 0.
                      Tu mam pytanie: czy zamiast wkładać do "lodówki styropianowej" zimne butelki, mogę włożyć butelki ciepłe by podnieść temp do 12 stopni ? Wg. mnie powinno być ok, a marzę o lagerku oj marzę...
                      Browar Domowy Happy Alien's
                      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                      Comment


                      • Można, ale na burzliwej wystarczy fermentator wsadzić tak do 3 dużych worków foliowych każdy w miarę szczelnie zamknąć np.: gumką recepturką, piwo fermentując samo podniesie temperaturę . U mnie się sprawdza. Także na cichej.

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamlog Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fermentuję pierwszą warkę przy użyciu chłodni zbudowanej z 5cm styropianu (podobnej do prezentowanych w poprzednich postach, z tym ze z podwojnym dnem i pokrywa). Sytuacja wygląda tak. Temp powietrza w pomieszczeniu ok 22-23 stopnie. Przy użyciu jednego zamrożonego PET'a 1,5l wymienianego rzadziej niż co 24h można spokojnie uzyskać średnią temperaturę wnętrza ok 17,5 stopnia (aktualnie fermentuję alta, więc oczekuję 18stopni W testach na fermentatorze wypełnionym 20 litrami wody spokojnie udawało mi się uzyskać 10-12 stopni w fermentatorze używając 3 butelek, więc już niedługo przymierzam się do fermentacji dolniaka
                          I jak Ci idzie fermentacja w takiej chłodni ze styropianu? Niedługo przymierzam się do zrobienia czegoś takiego, ale wolałbym się upewnić, że działa

                          Comment


                          • Na pewno w drugą stronę też da radę Pamiętaj też że jak piwko wystartuje to samo będzie produkować trochę ciepła, więc przy tak małej różnicy między temperaturą w garażu a temperaturą porządanej fermentacji pewnie dużo tych ciepłych butelek się nie nanosisz.

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                              I jak Ci idzie fermentacja w takiej chłodni ze styropianu? Niedługo przymierzam się do zrobienia czegoś takiego, ale wolałbym się upewnić, że działa
                              Na razie tylko jedno piwko uwarzone, z braku czasu. Ogólnie działa to wszystko fajnie tylko wymaga kalibracji Ja zamontowałem w pokrywie termometr lcd z czujnikiem temperatury umieszczonym mniej wiecej w polowie wysokości "komory chłodniczej". Nie pamiętam już dokładnie jaka była różnica między wskazaniem termometru (czyli temp. powietrza na około fermentatora), a temp. brzeczki odczytanej z termometru naklejonego na fermentator - musisz to wybadać sam. Wynika to chyba z tego ze zimne powietrze zostaje na dole, ciepłe idzie do góry, a fermentator jest gdzieś pomiędzy
                              Tak czy siak... pierwsze dwa dni lepiej częściej pokręcić się koło tematu - później wyrobisz sobie swój harmonogram podmiany butelek.
                              Last edited by adamlog; 08-01-2013, 23:39.

                              Comment


                              • A chłodziłeś może czterema butelkami? Ja chciałbym wrzucić po jednej butelce PET o poj. 2l po Coca-Coli w każdym roku, żeby uzyskać po fermentacji burzliwej optymalną temp. dla cichej, czyli parę stopni powyżej zera. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem grubszego styropianu (10cm) - myślisz, że to może pomóc w lepszym chłodzeniu i dłuższym utrzymaniu temperatury?

                                Comment

                                Working...
                                X