Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
I jeszcze jedno mnie ciekawi. Czy wrzątek w fermentorze nie zepsuje termometru ciekłokrystalicznego?
Mój termometr chyba się nie zepsuł. Cały czas pokazuje tą samą temperaturę
Jak na razie nie miałem z tym problemu, ok. 10 warek zacieranych, zawsze zalewałem fermentor wrzącą brzeczkę (ach, te emocje), wskazania termometru ciekłokrystalicznego są nadal podobne do wskazań termometru alkoholowego. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie aby odklejać termometr
Chyba jednak rozmawiamy o sprawach nieistotnych. Jak widać są dwie szkoły: kaszubska i łowicka. Chyba wszystko jedno Byle nie wodę do kwasu
Ja uzywalem kawalka chlodnicy raptem kilka razy. Zawsze jednak chlodzilem brzeczke w garze. Po schlodzeniu "odwirowywalem" osady, i zlewalem do fermentora. Inny sposob chlodzenia do mnie nie przemawia
Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-12-02, 20:11.
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Przelewanie gorącej brzeczki, w mniejszym lub większym stopniu, wiąże się z natlenianiem jej w takiej gorącej postaci. A to nie jest wskazane.
Do tego dochodzi kwestia osadów: pozostaną w garnku lub w fermentorze - jak kto woli.
Mając już zimną brzeczkę, odkręcam kranik zamontowany w kociołku warzelnym (do którego od wewnętrznej strony kociołka przykręcony jest filtrator) i brzeczka leci do fermentora z wysokości ok. 1 metra, natleniając ją jednocześnie (co jest wskazane).
Analogicznie można postąpić mając garnek bez kranika, dekantując brzeczkę wężykiem znad osadów.
Jako że jeszcze nie dorobiłem się chłodnicy po dekantacji wstawiam fermentatow do wanny. Jak ją już zrobię to wymysliłem dokładnie tak jak opisał W_B dekantacja znad osadów razem z natlenieniem. Zastanawiałem się tylko czy takie natlenienie wystarczy, czy trzeba potem i tak kilka razy przelewać.
Witam
Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
Na zdrowie, Panie i Panowie!
Chciałbym się ja grzecznie przywitać i przedstawić.
Wojtek z Wolfsburga.
Zaczynam zabawę z warzeniem. Wczoraj wymieszałem wodę z Brewkitem ( bo niesmiem tego nazwać inaczej) Dzis Zaczęło bulgać- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam nadzieje...
to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.
Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
Comment