leżakowanie i spożycie z KEG - jak w praktyce?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • johnny41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.12
    • 1

    #106
    Mycie kegaq !!!!!

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
    KEG po umyciu i dezynfekcji.
    No własnie jak go dobrze wymyc w moim jest po kilkukrotnym myciu goraca woda z Ludwikiem drobna kaszka na dennej częsci i nie mam pojecia jak ją usunac/Czy jest na to sposob oraz na usuniecie przykrego zapachu jaki pozostawia piwo faqbrykowane a nie lezakowane naturalnie/moze mi ktos podpowie co robic?johnny.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-12-09, 22:13. Powód: cyt

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10855

      #107
      pytanko techniczne czy to KORB ?
      Attached Files
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maryush
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.12
        • 25

        #108
        Pewny nie jestem, ale jak sobie porównam ze zdjęciem http://www.bolid.pl/polski/glowice.htm to wszystko na to wskazuje. Miałem kiedyś Kega z takim zaworem (z jakiegoś czeskiego browaru).

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10855

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maryush
          Pewny nie jestem, ale jak sobie porównam ze zdjęciem http://www.bolid.pl/polski/glowice.htm to wszystko na to wskazuje. Miałem kiedyś Kega z takim zaworem (z jakiegoś czeskiego browaru).
          Podobno to Flasch G , ale problem rozwiązany wymieniłem fitting
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Maryush
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.12
            • 25

            #110
            Na jaki? Bo z moich pomiarów wynikało, że średnica mufy tego fittingu jest inna niż fittingów typu "A" i "M"..

            Comment

            • Pawloski
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.03
              • 1

              #111
              Piana w rurce

              Witam szanownych kolegów po fachu Mam problem z pianą w przewodzie za głowicą. Podłączyłem kega do schładzarki i po nocy lała się tylko piana. Wieczorem odpowietrzyłem instalacje i lała się piękne złote piwko, natomiast następnego dnia 30-40 cm rurki miedzy schładzarka a głowicą było wypełnione gazem z pianą. Odpowietrzanie to kolejne 2-3 litry. Czy to może być problem z głowicą? Czy to może gaz dostaje się do wyjścia z piwem?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10855

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maryush
                Na jaki? Bo z moich pomiarów wynikało, że średnica mufy tego fittingu jest inna niż fittingów typu "A" i "M"..
                Wkręciłem od Tyskiego
                Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-03-22, 01:42.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • k_k_s
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.02
                  • 193

                  #113
                  Głowica od którego koncernu (KP, Heineken, Carslberg) pasuje do plastikowych PETów 30l? Chodzi konkretnie o Artezana.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Czarny1975
                    Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
                    Czarny1975
                    Witam wszystkich forumowiczów,

                    Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

                    Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
                    2017-09-26, 08:30
                  • ART
                    Chmielowe aromaty bez chmielu....
                    ART
                    Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

                    Np.

                    Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
                    2025-11-01, 09:24
                  • Serokomlak
                    Szwecja, Kalmar, Polhemsgatan 30, Ängöl AB
                    Serokomlak
                    Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
                    2025-09-28, 21:34
                  • zgroza
                    Czarnogóra, Bar, Makedonska 2, Barrel Pub
                    zgroza
                    Świeżo otwarty mikrus o zawrotnym wybiciu 0,5 hl w centrum Baru. Na kranie dziś 4 rodzaje (IPA, NEIPA, wiedeńskie, monastyrskie [pół]ciemne), spożycie przed lokalem, warzenie na górze.
                    Uwaga polityczna: lokal prowadzony przez rosjan. ...
                    2025-08-21, 15:11
                  • dadek
                    Jelenia Góra, Sobieskiego 47, Browar Dolina BoBRU
                    dadek
                    Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...
                    2025-08-03, 01:09
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...