peter_1000 napisał(a)
Co prawda z fizyki w szkole byłem (jak to mówił mój profesor) popeliniarz, ale coś mi się po głowie kołata że fakt zmiany stanu skupienia wody z lodu na ciecz powoduje odbieranie ciepła z otoczenia. Był nawet taki eksperyment, że do butelki z lodem dosypywano soli (która przyśpieszała rozpuszczanie), co powodowało szybsze chłodznie otoczenia; w naszym wypadku zawartości fermentora. Dlatego nie wiem czy mając dwie takie same butelki wody, o tej samej temperaturze, ale jedną z dodatkiem soli; i próbując coś schłodzić, czy szybszego efektu nie uzyskamy tą z zamarzniętym lodem?
Co prawda z fizyki w szkole byłem (jak to mówił mój profesor) popeliniarz, ale coś mi się po głowie kołata że fakt zmiany stanu skupienia wody z lodu na ciecz powoduje odbieranie ciepła z otoczenia. Był nawet taki eksperyment, że do butelki z lodem dosypywano soli (która przyśpieszała rozpuszczanie), co powodowało szybsze chłodznie otoczenia; w naszym wypadku zawartości fermentora. Dlatego nie wiem czy mając dwie takie same butelki wody, o tej samej temperaturze, ale jedną z dodatkiem soli; i próbując coś schłodzić, czy szybszego efektu nie uzyskamy tą z zamarzniętym lodem?
Wydaje mi się, że cały czas mówimy o butelkach z lodem, a nie z wodą.A co do dodawania soli - pytanie, czy zależy nam na szybkim schłodzeniu fermentora, czy raczej na utrzymywaniu niskiej temperatury przez dłuższy czas. Chyba to drugie... ale z chemii i fizyki też byłam noga
) i MiS Polarny V (pils ze słodu wiedeńskiego ). Szczegóły - krzysztof.inet.pl . Purystów nazewnictwa piw proszę o wyrozumiałość. Wyglądają i smakują OK (przy obciągu) mają wyraźnie mniej posmaku owocowego - dla porównania równolegle robię na tych samych zacierach fermentację górną. Moim zdaniem nie ma co kombinować z extra pomysłami na lodówki fermentacyjne - no chyba że to kwestia miejsca.
. Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
Comment