Wężyk kosztuje 12zł, myslę, że można zainwestować w drugi.
Faktycznie jak się zacier przenosi to się musi schłodzić i niestety napowietrzyc, może to o to chodzi? /a kranika nie mam w kociołku i dlatego się zastanawiam czy go zrobić czy nie/
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Tak naprawdę chodzi mi o to aby filtrować w fermentorze a nie w kociołku i w tym czasie kociołek wykorzystać do podgrzewania brzeczki. Wodę do wysładzania i tak trzeba skądś wziąć, z czajnika elektrycznego innego garnka, garnków, podgrzewacza przepływowego etc..Leave a comment:
-
Nie umiem tego sensownie uzasadnić, ale filtracja w kociołku idzie lepiej niż w wiadrze. Nie wiem czy to kwestia układania złoża, czy ochłodzenia zacieru, czy szczelności kranika. Ale zdecydowanie szybciej i lepiej filtruje mi się w kociołku.Leave a comment:
-
A ja chcę tak robić: zacierać w kociołku Z LIDLA /drukowanymi żeby było, że na temat/ po czym zacier przenosić rondelkiem do fermentora z filtratorem z oplotu. Nastepnie w czasie przerwy na ułożenie się złoża filtracyjnego myję kociołek i podstawiam pod fermentor. Puszczam wtedy filtrat i po chwili włączam kociołek do warzenia. Jednocześnie się filtruje i grzeje.
Zalety: nie tracę czasu w trakcie filtracji bo od razu zaczynam podgrzewać filtrat. Mam jedno urządzenie grzejące.
Wady: przenoszenie gorącego zacieru rondelkiem do fermentora.
Powiedcie mi czy w tym przypadku zalety przewyższą wady i czy jakieś inne wady ten pomysł ma?Leave a comment:
-
-
A ja chcę tak robić: zacierać w kociołku Z LIDLA /drukowanymi żeby było, że na temat/ po czym zacier przenosić rondelkiem do fermentora z filtratorem z oplotu. Nastepnie w czasie przerwy na ułożenie się złoża filtracyjnego myję kociołek i podstawiam pod fermentor. Puszczam wtedy filtrat i po chwili włączam kociołek do warzenia. Jednocześnie się filtruje i grzeje.
Zalety: nie tracę czasu w trakcie filtracji bo od razu zaczynam podgrzewać filtrat. Mam jedno urządzenie grzejące.
Wady: przenoszenie gorącego zacieru rondelkiem do fermentora.
Powiedcie mi czy w tym przypadku zalety przewyższą wady i czy jakieś inne wady ten pomysł ma?Leave a comment:
-
Dorzucasz 1 pompe i 2 zawory i masz system do warzenia dekokcyjnegoOpcji jest wiele. Kazdy jest tanszy od Braumeistera i ma wiele mozliwosci... ale no wlasnie trzeba go sobie zbudowac samemu. A tu "łosz ant goł" wszystko od reki z instrukcją obslugi, bez potrzeby posiadania zadnej wiedzy piwowarskiej, ani technicznej. Amatorski browar dla bogatych. No ale jesli ktos chcialby zbudowac cos podobnego za mały % ceny to wlasnie kupuje pasteryzator lidlowski montuje zdejmowalny filtraor z oplotu, zaworek i uzyskuje podobne albo wrecz lepsze efekty.
Leave a comment:
-
No to proste rozwiązanie dręczącego was problemu - zastępujemy lodówkę trzecim kociołkiem i już mamy full wypas. Ustawiamy na różnych wysokościach nasze kociołki. Najwyżej ten z wodą do wysładzania, niżej kadź zacierna, a najniżej warzelna. Na koniec tę ostatnią trzeba podnieść, ale to tylko 20-25kg.
Bez kuchenki gazowej, bez palnika, bez jakiejkolwiek kuchenki. Właściwie można warzyć w pokoju (np. w akademiku), na działce (byle prąd był), bez bieżącej wody, itd...Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Teraz już złapałem na czym RIMS polega - jest postępowy - obrzydliwie ekologiczny. Oszczędza energię!!!
W systemie lidlowskim (chyba już można zacząć używać tego zwrotu) gotujesz wodę w kociołku, zasypujesz słodem, robisz przerwy jak należy, a potem filtrujesz do kociołka nr dwa. Wysładzanie wodą z zewnątrz. W drugim kociołku gotowanie a potem chłodzenie. Na koniec zlanie do fementora i ubranie go w śpiworek.Leave a comment:
-
Tylko ,ze to dolewanie wody mialo byc w lodowce turystycznej wraz z filtratorem na dnie. Powaznie koszt niewielki a usprawnia caly proces. Nie ma obawy o spadki temperatury przerw, filtracja idzie szybciej bo jest calyczas w temperaturze mash-out`u. No i sprawdzony system, kopia malych przemyslowych browarow brytyjskich.Leave a comment:
-
Ale po co ci przerwy z takim dobrym jakosciowo slodem? Ale jak chcesz to prosze
Ok teraz jak to zrobic z przerwami
W kociolu 1 wrzatek. Zalewamy wrzatkiem i dolewamy wody zimnej by uzyskac temperature jaka chcemy do 1 przerwy. Wsypujemy slod i podnosimy temperature pomiedzy przerwami dolewajac wrzatku.
W sumie można i tędy pójść. Ta lodówka nie jest potrzebna. Kwestia czy zalewamy słód, czy zasypujemy wodę. W każdym razie dwa kociołki i czajnik stanowią kompletLeave a comment:
-
-
W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania. Jesli masz chlodnice plytowa, albo przeciwbierzna chlodzona woda moze isc do kociolka numer 1. W ten sposob oszczedzasz energie elektryczna przy warzeniu kilku warek w ciagu dnia
W systemie lidlowskim (chyba już można zacząć używać tego zwrotu) gotujesz wodę w kociołku, zasypujesz słodem, robisz przerwy jak należy, a potem filtrujesz do kociołka nr dwa. Wysładzanie wodą z zewnątrz. W drugim kociołku gotowanie a potem chłodzenie. Na koniec zlanie do fementora i ubranie go w śpiworek.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
W zwiazku ze zmianą mieszkania, oraz przenosinami browaru w nowe miejsce sprzedam nowy raz używany kociołek elektryczny zakupiony w Lidlu, opisywany już na forum.
W kociołku został wykonany w dolnej jego części otwór o średnicy 22 mm celem zamontowania zaworu i filtratora "Lukuja"....-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 13:41 -
-
Cześć Wszystkim! Proszę o poinie na temat takiego kociołka https://www.electronic-star.pl/Dom-i...2585W-30l.html . W domu posiadam indukcję z której nie chcę korzystać, nie chce też używać w domu butli z gazem....
-
Channel: Sprzęt
-
-
Pozbywam się zestawu, który towarzyszył mi plus minus od początku przygody z piwowarstwem domowym, tj od połowy 2013 roku. Całość 500 złych, poszczególne elementy wycenione poniżej.
W skład zestawu wchodzą:- kociołek elektryczny Lidl LCD z rozwierconą dziurką i skręconym zaworem kulowym
-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
Czesc,
Chciałbym zakupić taki kociołek, zastanawiałem się nad klarsteinem ale w porównaniu z tym oszczędność wynosi £100. Jest to dla mnie sporo. Czy ktoś używa kociołka tej firmy i mógłby mi opisać wady zalety? Czy pompa jest taka ważna czy może zakup kociołka bez pompy dużej...-
Channel: Sprzęt
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: