Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • gobong
    replied
    To ja mam chyba jakiś dziwny ten kociołek, bo potrafi i zagotowuje i utrzymuje stan wrzenia bez problemu. Używam właśnie tego z clatronika. Temperatura wrzenia to u mnie w mieszkaniu 100 stopni tak pokazuje termometr, którym kontroluję.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    To już było wiele razy, kociołek w tej wersji potrafi nie zagotować brzeczki. Trzeba ominąc wszelkie zabezpieczenia i podłączyć grzałkę "na prosto" a włączać i wyłączaać go po prostu wtyczką,
    Ja zacieram jedno temperaturowo bo bezwładność ma straszną a chmielę z alarmem w telefonie co 10' właczając na chwilę. Brzmi strasznie ale to tylko 6 razy i nachmielone

    Leave a comment:


  • WojciechT
    replied
    Raczej wolałbym warzyć mniej, a częściej - lubię eksperymentować.

    Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
    Mógłbyś rozwinąć? Nie mam zbyt dużo (a właściwie wcale...) obeznania w tym temacie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    To zależy jakie warki chcemy robić. Ja ostatnio warzę właśnie w 24 litrowym bo w zupełności wystarcza na uwarzenie 19l piwa do kega corneliusa.

    Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.

    Leave a comment:


  • sebanek
    replied
    25 litrów - do zacierania wystarczy, do warzenia to za mało. Innych firm były 29 litrów.

    Leave a comment:


  • damiano70
    replied
    tylko drogo

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
    Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.



    Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
    Jak najbardziej

    Leave a comment:


  • WojciechT
    replied
    Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.



    Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
    Last edited by WojciechT; 14-11-2013, 23:39.

    Leave a comment:


  • AndrewZG
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
    a ktoś testował płytę indukcyjną?
    Używam kuchenki indukcyjnej i garnka z nierdzewki od dwóch sezonów. Moja kuchenka ma moc 3,5KW i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. Warzę w mieszkaniu, w którym nie mam gazu, a butla i palnik w kuchni nie wchodziły w grę ze względów bezpieczeństwa, też estetycznych (małżonka).
    Jeżeli chodzi o moc to specjalnie szukałem czegoś ponad 3KW, żeby czas zagotowania nie był za długi. W moim przypadku czas zagotowania na pełnej mocy około 23-24 litrów brzeczki po wysładzaniu wynosi około 40-45 minut. Później moc można znacznie obniżyć - gotuję na 1,7KW.
    Reasumując - do zacierania i podtrzymywania temperatury w czasie gotowania 2KW w zupełności wystarczy (dla standardowych warek około 20l), jednak do zagotowania może być trochę mało - czas doprowadzenia do wrzenia mocno się przedłuży. Z drugiej strony można nie czekać na całą porcję brzeczki z wysładzania, tylko dodawać do gotowania porcjami, żeby uniknąć strat ciepła co powinno dać niezłe rezultaty. Ja tego nie robię - wysładzam do momentu uzbierania w garze pełnej ilości, a czas wykorzystuję na przygotowanie sprzętu, dezynfekcję itp.
    Może jest jakiś użytkownik kuchenki 2KW i coś więcej napisze.
    Pozdrawiam -

    Leave a comment:


  • DonZ
    replied
    a ktoś testował płytę indukcyjną?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    chcesz 200W? Proszę http://allegro.pl/garnek-elektryczny...088912778.html
    nierdzewka http://allegro.pl/garnek-elektryczny...150866034.html
    Last edited by anteks; 08-04-2013, 15:09.

    Leave a comment:


  • DonZ
    replied
    zauważyłem że niektóre nie mają kranika niestety więc nie do końca to samo, elektryczny ma chyba tą przewagę że łatwiej kontrolować temperaturę zacierania, a nikt go nie rozkręcał celem wymiany grzałki z 1800 na 2000?

    ja też się zastanawiałem czy nie zrobić tak że kupić garnek z nierdzewki na 30l ze 2 grzałki i je jakoś po zewnętrznej stronie przymocować, do tego izolacja dookoła gara sterownik i pozamiatane

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
    Będąc szczerym, nie liczyłem. Jedynie zaobserwowałem wzrost rachunków o ok 100zł w skali dwóch miesięcy i złożyłem to na karb warzenia. Być może niesłusznie, ale żaden inny powód wzrostu opłat nie przychodził mi do głowy. (Mówimy o zacieraniu + warzeniu z grzałką 1000W). Liczba warek w tym czasie: 4.
    Nie, no przy założeniu, że dogrzewamy grzałką nurkową będzie spory pobór mocy. Ja przesiadłem się na prąd, bynajmniej nie z powodu oszczędności


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
    niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
    Różne firmy, ta sama konstrukcja.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
    niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
    Lidlowy to ogólne pojęcie dla elektrycznych garnków 30l

    Leave a comment:


  • wrednyhawran
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    A ktoś to policzył, że tak mówisz? Mnie się wydaje, że to tylko mit.
    Będąc szczerym, nie liczyłem. Jedynie zaobserwowałem wzrost rachunków o ok 100zł w skali dwóch miesięcy i złożyłem to na karb warzenia. Być może niesłusznie, ale żaden inny powód wzrostu opłat nie przychodził mi do głowy. (Mówimy o zacieraniu + warzeniu z grzałką 1000W). Liczba warek w tym czasie: 4.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎