Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kangurpl
    replied
    Od środka jako nakrętkę zastosowałem cos takiego, nie wiem jak to nazwać.
    Takie przyłącze do którego można wlutować typową rurę Cu 12 mm.
    Dzięki czemu podłączenie filtra było tylko formalnością.
    Uszczelki typowe hydrauliczne do ciepłej wody.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • kangurpl
    replied
    Zawór kulowy 1/2 cala z gwintem na wylocie. Sprzedawany jest wraz z końcówką do przyłączenia węża.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Borysko
    replied
    A ja dodam pytanie - jakie uszczelki? Muszą pracować w temp do 100 st C i nadawać się do kontaktu z żywnością.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    jaki kranik montujecie do tego garnka ?

    Leave a comment:


  • krzyspx
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a_szypura
    O właśnie, jeśli pozwolicie podciągam pytanie natury technicznej.
    Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
    Pozdrawiam
    ja jeszcze prościej - najpier wiertło fi 5 potem największe jakie miałem (chyba 13) dopiłowałem pilnikiem okrągłym - małe odpryski zakrył kranik i uszczelka. Ale wcześniej potrenowałem na starym garku emaliowanym parę otworów - ważna jest prędkość i nacisk

    Leave a comment:


  • kangurpl
    replied
    Ja zrobiłem to tak: narysowałem na zewnętrznej stronie gara kółko stosownej średnicy a następnie wiertłem 3,5 mm wykonałem szereg otworów po wewnętrznej stronie tego kółka. Otwory starałem się wiercić jak najbliżej siebie. Następnie iglakiem spiłowałem ścianki pomiędzy otworami i pilnikiem półokrągłym spiłowałem nadwyżki blachy.
    Blacha jest miękka, piłuje się lekko.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2006-02-04, 20:17.

    Leave a comment:


  • a_szypura
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
    czy ktoś ma sprawdzoną technologię wiercenia w garku emailowanym tak by to ładnie i estetycznie wyglądało? /bez odprysków przy wierceniu/ - średnica 1/2''
    O właśnie, jeśli pozwolicie podciągam pytanie natury technicznej.
    Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • krzyspx
    replied
    w tym sęk że fermentuję w 25 l kanistrach PP i praktycznie bez szczególnego mycia /zalewam wystudzoną brzeczką poprzednie drożdze/. Po 4-5 fermentacjach myję bardziej dokładnie i wyparzam - fermentuję na zimno (0-7 oC). Więc gar zostanie

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
    1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
    2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
    3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu

    teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie
    Niepotrzebnie sobie komplikujesz życie (warzenie).
    Filtrat spuszczaj do fermentora, a ten gar z nierdzewki sobie daruj.
    Po opróżnieniu kociołka z młóta i opłukaniu, przelejesz doń brzeczkę z fermentora. Ten ostatni potem tylko opłukasz, zdezynfekujesz i już będzie gotowy na przyjęcie brzeczki nastawnej.

    Leave a comment:


  • krzyspx
    replied
    1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
    2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
    3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu

    teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
    gar stalowy 20 l
    A do czego ten gar?

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Czy te Lidlowe kociołki bywają jeszcze do kupienia?

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Kiedyś napisałem, że 6 kg zasypu do tego kociołka (LIdl), to górna granica. To nieprawda. Sypałem już ponad 7 kg i to też nie jest jeszcze maksimum możliwości.
    Można więc w nim warzyć także portery. Przykładowo: przy ok. 18 litrach wody i 7 kg zasypu otrzymuję brzeczkę przednią w ilości 11 litrów i gęstości 22 Blg.

    Zacier należy raczej podgrzewać przez dodatek wrzącej wody, lub dekokcję. Wbudowanego palnika uzywam jedynie do początkowego podgrzania wody oraz do końcowego podgrzania zacieru do ok. 80 st. C.

    Natomiast jesli chodzi o kociołek, do którego link podał Leonpraga, to wydaje się atrakcyjnym urządzeniem, lecz nasuwają mi się dwie wątpliwości:
    1) blacha nierdzewna - grubość,
    2) wskaźnik poziomu cieczy - chyba nie do utrzymania w czystości, bowiem ciągle będzie zalepiany gęstą brzeczką. Może da się go jakoś "rozbieralnie" myć, a jeśli nie, to zaślepić?

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Ze zdjęcia i opisu wygląda, że się nada. Walory użytowe z grubsza takie same, jak w kociołku Severin, który używam i jestem z niego zadowolony.
    Poza jednym. Ten kociołek, teraz zauważyłem, ma dużo większą moc grzałki. To chyba nawet lepiej, prędzej doprowadzi brzeczkę do wrzenia, tylko przy gotowaniu, nie wiem czy moc nie będzie za duża!!!

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
    mam właśnie zamiar wstąpić do grona warzelników domowych i zaczynam kompletować sprzęt na wirtualnej znalazłem Warniki do wod, które by mi odpowiadały, mają pojemność
    chyba 10 l, 19 l, 30 l., zasilane prądem 230 V, moc grzałki 2,6 KW, może mi poradzicie czy się to wogóle nadaje na kociołek warzelny cena tego 30 litrowego z VAT 451,94,- a zreztą zobaczcie sami http://urzadzenia-grzewcze-warniki.robin.com.pl
    Ze zdjęcia i opisu wygląda, że się nada. Walory użytowe z grubsza takie same, jak w kociołku Severin, który używam i jestem z niego zadowolony.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...