robię kociołek!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
    Czy ktoś używał kadzi zaciernej/warzelnej zrobionej z KEG-a 50l na domowej kuchence gazowej? Ile czasu zajmuje zagotowanie ok 20-25 l brzeczki na największym palniku ok. 9 cm?
    Patrz tu http://www.browar.biz/galeria.php?id=6680

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #47
      No dobra. Zagotowanie 20 litrów w zwykłym garnku zajmuje mi niecałą godzinę. Sądzę, że w przypadku KEG-a będzie to wyglądało podobnie, tylko chcę się upewnić.
      Z resztą naczelnik gotował "kilkadziesiąt litrów" - czyli ok. 40-50

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Ile czasu zajmuje zagotowanie ok 20-25 l brzeczki na największym palniku ok. 9 cm?
        w moim przypadku doprowadzenie do wrzenia trwalo ponad 2 godz
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        No dobra. Zagotowanie 20 litrów w zwykłym garnku zajmuje mi niecałą godzinę. Sądzę, że w przypadku KEG-a będzie to wyglądało podobnie, tylko chcę się upewnić.
        garnek ma płaskie dno, a dno kega jest bardziej skomplikowane
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2006-09-28, 21:04.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #49
          Zrobiłem 2 warki w kegu 50l i rozumię naczelnika .
          Mój sposób to szklana pokrywa - dobrze zatrzymuje ciepło wewnątrz, dodatkowo zaczynam grzanie brzeczki już przy 30% wypełnienia filtratem ( około15 litrów) . Stosując te "sposoby"
          zdecydowanie skróciłem czas dojścia do wrzenia.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #50
            No ale ile czasu zajmuje zagotowanie 20 litrów na dużym palniku?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              No ale ile czasu zajmuje zagotowanie 20 litrów na dużym palniku?
              Nie wiem dokładnie, coś koło 40 minut (zależnie od szybkości filtracji i utraty ciepła ) chmieliłem wcześniej na 3 gary, 20+8+3 = straszne to było i wchodziło max 30 litrów.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • fligiert
                Kociołek oneConcept Hopfengott
                fligiert
                Czesc,
                Chciałbym zakupić taki kociołek, zastanawiałem się nad klarsteinem ale w porównaniu z tym oszczędność wynosi £100. Jest to dla mnie sporo. Czy ktoś używa kociołka tej firmy i mógłby mi opisać wady zalety? Czy pompa jest taka ważna czy może zakup kociołka bez pompy dużej...
                2019-05-21, 15:05
              • seba76
                Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
                seba76
                Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

                Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
                2025-06-23, 09:26
              • ART
                Nepo, 10th Anniversary Imperial Stout
                ART
                Double Coconut & Chocolate Double Pastry Imperial Stout

                Jest laktoza, są kokosy, jest kakaowiec, są dodatki z magicznej szafy.
                Ale nie ma diacetylu ani dmsu. Wygląda właściwie.

                Mocny słodki, przearomatyzowany alko-ulepek, pewnie przez to double x wszystko. 0,5l
                ...
                2025-05-12, 07:53
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-08, 00:16
              • darekd
                Wrowar, Reinkarnacja
                darekd
                Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                Black IPA, chmiele: Mosaic, Simcoe, Citra, Rakau

                Alk. 6,5%

                Aromat - chmiel dominuje, a spośród niego cytrusy i odrobina mosaicowej nafty, potem trochę paloności...
                2024-12-19, 01:02
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...