termometr ciekłokrystakiczny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #16
    W piwnicy mam aktualnie zamontowane 2 termometry ciekłokrystaliczne.
    Przyklejone sa na tanakch z kwasiaka i wskazują poprawnie, tzn, temp wewnątrz tanku, a nie temp zewnętrzną. Są to termometry z rozdzielczości 1*C (zakupione w BA, 0-30*C). Wyglądają na dokładne. Porównywałem z rtęciówkami oraz z termoareometrami.
    Pozdrawiam, Wesoły

    Comment

    • Titus_Fox
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.10
      • 400

      #17
      używam termometru 0-30 na plastikowym fermentorze i jestem całkiem zadowolony. nie sprawdzałem jednak jego dokładności. Spróbuję zaraz ze spirytusowym... Wyniki za 5 minut.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pomiar należy wykonać możliwie w tym samym miejscu, zmierzona różnica temperatury u mnie w pokoju na przeciwległych ścianach wynosiła 6*C, 24stopnie na ścianie wewnętrznej 18 na zewnętrznej, na szczęście ocieplili blok.
        Jeśli mogę poradzić, postaw kilka termometrów obok ciekłokrystalicznego za 15 minut odczytaj wskazania.
        Nie przenoś fermentora, różnicę zobaczysz dopiero za 2 dni - bezwładność cieplna 20 litrów piwa.

        Comment

        • Publius
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.01
          • 78

          #19
          Żeby było jasne: termometr jest przyklejony na plastikowy fermentor 30L około 10 cm od dna.
          Pozostałe termometry leżą bezpośrednio na fermentorze, zatem nie wydaje mi się żeby pomiędzy tymi dwoma punktami były jakieś znaczące różnice temperatur.
          Dla dociekliwych: jest to pokój w którym śpię, jako że mam zwyczaj spania na golasa ewentualne przeciągi dostrzefłbym na własnej skórze
          Mimo wszystko fermentor wędruje na stołek !
          A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
            [...] jako że mam zwyczaj spania na golasa [...]
            Żebyś w ten sposób czasem brzeczki nie zakaził

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Titus_Fox
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.10
              • 400

              #21
              ciekłokrystaliczny : 21*
              tani spirytusowy : 21*
              piwowarski : troszku ponad 20*

              Wszystko zatem w normie...

              Comment

              • Publius
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.01
                • 78

                #22
                Czego to się człowiek przy okazji warzenia piwka nie dowie.
                Lokal pod moim mieszkaniem nie jest ogrzewany, a w zeszłych latach był - dlatego ciągnęło od podłogi.
                Sezon grzewczy wywrze tym większe piętno na nadszarpniętym przez manię piwowarską budżeciku domowym
                A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Szkło jest lepszym izolatorem i wcale nie musi na zewnętrznej ściance pokazywać temperatury wewnątrz naczynia. Wtedy potwierdziłoby się, że to może od podłogi ciągnie.
                  Czy zwykłe szkło jest lepszym izolatorem cieplnym niż tworzywo sztuczne typu PEHD lub PP to możnaby się spierać.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • RomaNzRumunii
                    Kolsch temperatura fermentacji
                    RomaNzRumunii
                    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                    2023-11-25, 21:07
                  • smir
                    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                    smir
                    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                    ...
                    2021-05-24, 21:09
                  • bartek90
                    Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                    bartek90
                    Cześć wszystkim,
                    jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                    Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                    2020-05-14, 12:41
                  • Ravage
                    Coobra CB5 - wydajność
                    Ravage
                    Szukam opini użytkowników

                    Posiadam ten kocioł i mam problemy z wydajnością przy dużych warkach celując w 40L gotowego piwa. Okazało się ze problemem była u mnie temperatura termostat pokazywał temperaturę na poziomie 63 stopni natomiast termometr zanurzony w zacierze pokazywał...
                    2020-06-30, 14:39
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...