A jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?
Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym
Collapse
X
-
Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Niestety ma to swoją cenę, zazwyczaj tak to już jest, jak się chce mieć lepiej.
Innym, zapewne istotnym czynnikiem jest większa łatwość zachowania czystości, by nie powiedzieć sterylności: wydaje się oczywiste, że im mniej majstrujesz z warką, tym mniejsze ryzyko jej zakażenia.
Ja niestety odkryłem parę dni temu, że moja kolejna, trzecia z czterech zakończonych warek jest skwaszona :-( I jedyne, co je łączy a odróżnia od pierwszej - udanej to fakt, że były nastawiane na cichą. Oczywiście sama cicha nie jest temu winna i nie wiem co może być przyczyną kwasu, bo zawsze dezynfekuję sprzęt i staram się zachować maksymalną czystość.
Jeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...
pozdrawiamPopieraj swój browar.Comment
-
A miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Czym i jak dezynfekujesz?
Jeżeli dodajesz sucha glukozę to może być przyczyną. Bezpieczniej jest dodawać glukozę rozpuszczoną w wodzie i przegotowaną.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Tutaj za ok. 15 zł sprzedają sposób na zrobienie fermentora z nierdzewki za ok. 200 $
albo wręcz za 90 zł , le to już z innych materiałów.
Ale zdaje się, że problem chyba nie polega na tym, jak to zrobić.
Pytanie jak zrobić to tanio a jednocześnie solidnie.
Dodaję link, bo może jednak komuś się przyda
Jakieś ciekawe pomysłyrowarek esołaComment
-
Rozumiem, ale chyba nie jest to warte tej ceny. Drugi problem to ustawność - wiadra mogę przenosić gdzie chce, a taki fermentor stoi i już.Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?Comment
-
stary numer
albo nie wstawię załącznika, albo linku.
Czy piwo powoduje sklerozę?
pozdrawiamrowarek esołaComment
-
Nie, dotychczas korzystam z zestawów BA, czyli drożdze suche. Robię rehydrydacje i dodaję do fermentora.
Stosuję chemipro oxi - 10g/2,5l mocno ciepłej wody na wiadro 30l, miącham, przelewam po ściankach, zanurzam sprzęt itd.
Oczywiście dodaję rozpuszczoną i przegotowaną glukozę, 10g/litr piwa.
pozdrawiamPopieraj swój browar.Comment
-
Comment
-
Mój komfort i wygoda jest dla mnie bezcenna
Co do ustawności... przecież nie przenosisz wiader ciągle w tę i wewtę (jakkolwiek się to pisze
).
Z tego co liznąłem teorii to można dowoli, nawet codziennie po troszku spuszczać.Popieraj swój browar.Comment
-
Skoro nie oddzielę przez spuszczanie, to zapewne też nie przez dekantacje, czyż nie? Więc nie jest to minusem fermentora stożkowego.
Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?Popieraj swój browar.Comment
-
A tu nie masz racji. Przelewając piwo do innego pojemnika można w pierwotnym pozostawić zarówno osad z dna jak i to co zebrało sie na powierzchni.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Myślałem, że chcemy pozbyć się tego co pływa "wewnątrz" warki.
Przyznaję, że nie używałem fermentora stożkowego ale nie widzę przeszkód, by go stosując dolny osad zlać w kanał (lub do ponownej warki) a podczas zlewania piwa zielonego zatrzymać proces zanim poziom warki osiągnie rurkę do spuszczania, inaczej mówiąc zostawić to, co pływa w fermentorze.
Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.Popieraj swój browar.Comment
-
Środek niezły ale dość delikatny. Ja używam w podobny sposób nierozcieńczonej "Bielinki". Chlor i wodorotlenek sodowy wymagają płukania ale są skuteczniejsze w eksterminacji żywych organizmów
NO to raczej nie ona szkodzi Twojemu piwu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...-
Channel: Niemcy
-
-
Najstarszy istniejący browar restauracyjny w San Francisco działa od 1997 roku.
Znajduje się w zachodniej części miasta nad samym brzegiem Oceanu Spokojnego w dzielnicy Ocean Beach.
Można tu dotrzeć linią N muni-metra do stacji końcowej Ocean Beach. Muni-metro to system miejskiego...-
Channel: USA
-
-
Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....-
Channel: Małopolskie
-
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...-
Channel: Niemcy
-
-
Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.
Browar działa...-
Channel: Austria
2025-08-27, 11:11 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment