Chłodnica

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wirniq1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 18

    #1

    Chłodnica

    Witam w związku z przymiarkami do warzenia piwa rozglądam się za sprzętem i zastanawiałem się nad budową chłodnicy mam do wyboru rurkę z stali nierdzewnej do spożywki (z takiej są miedzy innymi kegi) lub miedzianą z tym że ze stali jest tańsza i teraz pytanko czy zbudować chłodnicę prze którą będzie płynąć zimna woda (chłodnica będzie zanurzona w kotle. Czy zbudować z nieco szerszej rurki chłodnicę którą popłynie brzeczka a chłodnicę zanurzę np w wiadrze z lodem. Jeśli się gdzieś machnąłem w pojęciach to piszcie ja początkujący bardzo jestem :P Jak sądzicie jakie rozwiązanie było by lepsze = wydajniejsze i mniej narażone na zakażenia.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Po pierwsze miej na uwadze, że jeśli dopiero zaczynasz, chłodnica nie jest sprzętem koniecznym do uwarzenia świetnego piwa. Przydaje się, ale na początku są dziesiątki rzeczy ważniejszych od niej.
    Po drugie skłaniałbym się bardzo jednoznacznie za zanurzeniową. Bardzo fajne i nie drogie oferował użytkownik Wesoły, od którego mam swoją...

    Comment

    • misiu36100
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.07
      • 36

      #3
      Zastanawiam się jaką chłodnice zrobić,bardziej interesuje mnie chłodnica przeciwbieżnaCzytalem że używajac chłodnicy przeciwbieżnej występuje problem częstszego zakażenia piwa.Pytanie czy rzeczywiście jest problem z utrzymanim sterylności.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Musisz się zastanowić i rozważyć wszystkie za i przeciw.
        1. Materiał:
        - rurka ze stali nierdzewnej jest w podobnej cenie co z miedzi. Czy masz wypracowaną technologię zwijania spirali z rurki z nierdzewki? Uprzedzam że to trudne i trzeba mieć giętarkę. Za to stal nierdzewna nie pokrywa się tlenkiem i jest łatwa w dezynfekcji.
        - rurka miedziana jest znacznie łatwiejsza w obróbce (rurki wodociągowe wystarczy wyżarzyć nad palnikiem i stają się miękkie). Nie trzeba giętarki, jak się ma trochę wprawy można ugiąć np. na jakimś walcu. Łatwo coś przylutować, a nie trzeba spawać jak nierdzewkę. Niestety pokrywa się patyną, którą co jakiś czas trzeba usunąć, najlepiej chemicznie bo jest trudny dostęp do zwojów. Za to miedź ma lepszy współczynnik przejmowania ciepła od stali i taka chłodnica jest wydajniejsza.
        2. Technologia chłodzenia:
        - chłodnica zanurzeniowa ma tę zaletę, że brzeczka po gotowaniu (a więc taka którą trzeba chronić przed infekcją) ma kontakt z zewnętrzną częścią chłodnicy którą łatwo dezynfekować i sprawdzić jej wygląd wizualnie. Bezpośrednio przed użyciem dezynfekujesz wkładając ją na kilka ostatnich minut do gara z gotującą się brzeczką, a potem przekładasz ją do fermentora i dekantujesz do niego brzeczkę. Chłodnicę podłączasz np. do kranu z wodą a wylot wkładasz do zlewu i możesz zostawić to na jakiś czas bo samo będzie się cały czas chłodzić wodą wodociągową.
        - chłodzenie w przepływie jest raczej gorszym rozwiązaniem, bo musisz mieć tak wielką i wydajną chłodnicę, aby przy jednokrotnym przepływie (z gara po gotowaniu do fermentora) schłodzić ją ze 100 st. do 25 st. To raczej niemożliwe, więc będziesz potrzebował pompę do zawracania gorącej brzeczki do chłodnicy, lub po jednokrotnym przepuszczeniu brzeczki grawitacyjnie, będziesz musiał pełny fermentor z niedochłodzoną brzeczką ustawić na stole a do kolejnego fermentora lewarować znowu brzeczkę przepuszczając ją przez chłodnicę, uprzednio uzupełniwszy lód w wiadrze, bo woda w nim będzie już na pewno ciepła. Wyjątkowo upierdliwa metoda.

        Comment

        • misiu36100
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.07
          • 36

          #5
          Dziękuje rozwiałeś wszystkie wątpliwości,ile wody jest potrzebne do schłodzenia 20L piwa stosując chłodnice zanurzeniową.

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Misiu
            ile wody jest potrzebne do schłodzenia 20L piwa stosując chłodnice zanurzeniową.
            Dobre zadanie na bilans cieplny, a może trzeba by było policzyć entalpię tego procesu. Nie zastanawiałem się głębiej, ani nie mierzyłem zużycia wody, bo jej ono funkcją szybkości przepływu, czasu i różnicy temperatur. Inaczej mówiąc, na początku różnica temperatur jest duża i prędkość przepływu wody może być też duża. W miarę spadku różnicy temperatur należałoby zmniejszać prędkość przepływu, aby skuteczniejsza była wymiana ciepła, ale będzie wydłużał się czas. Wszystko zleży czy chcemy oszczędzić bardziej czas, czy wodę.

            Comment

            • misiu36100
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 36

              #7
              Widziałem na forum chłodnice z tz wirówką whirlpool warto stosować ten patent.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • KPiotr
                Sprzedam
                KPiotr
                Sprzedam zestaw do produkcji piwa domowego butelki z zamknięciem pałąkowym fermentory chłodnice garnek duży własnej produkcji śrutownik do słodu cena i szczegóły do uzgodnienia tel 784012034...
                2025-05-24, 14:21
              • Marusia
                IX WWP wykład: Koszmar piwowara, czyli zakażenia w piwie.
                Marusia
                Mason (Marcin Chmielarz) poprowadzi tytułowy wykład. Czas trwania: min. 1 godzina, ale w praktyce łącznie z pytaniami z sali to co najmniej widzę 2 godziny wyjdzie na ten temat


                Mason obiecał fotki co piękniejszych zakażeń, a nawet próbki - smacznego

                Zapisy...
                2012-02-23, 15:28
              • dadek
                Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                dadek
                Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                2024-09-19, 03:44
              • dadek
                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                dadek
                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                2024-09-03, 03:08
              • Prusak
                Wielka Brytania, Gloucester, Quays Outlet Unit R1 St Anne Walk, Brewhouse&KItchen
                Prusak
                W tytule wątku dałem oficjalny adres, ale lokalu należałoby szukać raczej pod Llanthony Road przy nabrzeżu kanału portowego.
                Duży kombinat z widocznym sprzętem, kuchnią (dań nie próbowałem) i pokaźną ofertą piw, od której moze zakręcić się w głowie, więc już bez nazw wyszczególniam,...
                2024-08-29, 19:47
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...