Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentor

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szoszon
    Member
    • 01-2011
    • 44

    Fermentor

    Przeglądając oferte sklepów wszędzie są do kupienia fermentatory 33l,pytanie gdzie można kupić 40 litrowe lub większe.
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #2
    Są w BA.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • szoszon
      Member
      • 01-2011
      • 44

      #3
      Widzialem ale cena za 60l baniak spora jak na plastik.

      Comment

      • skitof
        Senior
        • 11-2007
        • 2478

        #4
        W kwestii nazwy. Jest FERMENTOR, nie fermentator. Tak jak jest fermentować, a nie fermentatować

        Comment

        • kiszot
          Senior
          • 08-2001
          • 8081

          #5
          A fermentuj se ile chcesz.Byleś nie siał tego fermentu.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • wesolcmg
            Member
            • 10-2010
            • 78

            #6
            Najprościej i najtaniej to na allegro wpisać "beczka" i masz do wyboru do koloru, tylko trzeba się upewnić czy aby na pewno nadają się do kontaktu z żywnością

            Comment

            • Chmielo
              Senior
              • 01-2007
              • 128

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
              W kwestii nazwy. Jest FERMENTOR, nie fermentator. Tak jak jest fermentować, a nie fermentatować
              No dobrze, ale co zachodzi we wnętrzu tego pojemnika - fermentacja czy ferment?

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #8
                Obie nazwy są używane równolegle, nie wiem, o co się tu spierać.

                PS. Słownik online PWN nie ma na swojej liście żadnej z tych nazw

                Edit: jeszcze cytat z Wiki:

                "W XIX wieku, podczas studiów nad fermentacją cukrów do alkoholu przeprowadzaną przez drożdże, Louis Pasteur doszedł do wniosku, że reakcja ta jest ściśle powiązana z procesami życiowymi w drożdżach, którą nazwał "fermentem". Podejrzewano, że może być ona aktywna tylko w żywych organizmach ("nie ma fermentacji bez życia"). Pasteur odnotował, że "fermentacja alkoholowa jest procesem powiązanym z życiem i organizacją komórek drożdżowych, a nie ze śmiercią czy rozkładem komórek"[10].

                W 1878 roku niemiecki fizjolog Wilhelm Kühne, by opisać te procesy, ukuł termin enzym[11], który pochodzi z greckiego ενζυμον i oznacza "w zaczynie". Później słowo enzym było używane w odniesieniu do substancji nieożywionych, jak chociażby pepsyna, a słowo ferment w odniesieniu do aktywności chemicznej wykazywanej przez organizmy żywe. W języku polskim oba terminy były stosowane wymiennie, przy czym ten ostatni jest obecnie archaizmem."
                Last edited by Marusia; 08-01-2011, 17:22.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • albeertos
                  Senior
                  • 10-2001
                  • 2313

                  #9
                  Takie pytanie: czy fermentor może być koloru zielonego? Ma to jakieś znaczenie?
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Senior
                    • 02-2013
                    • 191

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedzi
                    Takie pytanie: czy fermentor może być koloru zielonego? Ma to jakieś znaczenie?
                    jeżeli jest zrobiony z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością to może być nawet w kwiatki.

                    Comment

                    • albeertos
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 2313

                      #11
                      Jest po rosole w proszku
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • sztetke
                        Senior
                        • 12-2009
                        • 355

                        #12
                        Bardzo śmierdzi ?,bo chyba tych "glutaminianów" ciężko się pozbyć.

                        Comment

                        • albeertos
                          Senior
                          • 10-2001
                          • 2313

                          #13
                          Jeszcze nie wiem. Na razie się orientuję tutaj jakie jest zdanie innych piwowarów
                          Wezmę na próbę ze 2 sztuki i zobaczę co z tego wyjdzie. Dam znać.
                          (_)>
                          Nigdy się nie poddawaj!!!
                          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                          Lech jest tam gdzie jego wiara
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • albeertos
                            Senior
                            • 10-2001
                            • 2313

                            #14
                            Nie jest źle, trochę leci rosołem, ale wietrzy się póki co za oknem i przy okazji służy do podlewania
                            (_)>
                            Nigdy się nie poddawaj!!!
                            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                            Lech jest tam gdzie jego wiara
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              #15
                              Kup NaOH, wlej trochę wody, wsyp granulek, zrobi sie ciepłe, zamieszaj i papa rosołku
                              Dolać wody, wylać, wypłukać.

                              Uważaj!!!
                              Rękawice, okulary, mi się już pół roku goi na nóżce jak mi kapło
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎