Filtracja.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annura
    (...)np. 4kg słodu = 12litrów wody
    (...)
    +np.2litry (zostanie w słodzie)
    W słodzie zostanie ze 4l.

    Comment

    • annura
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 22

      #17
      Czyli na 1kg słodu zostaje 1 litr wody i kalkulacja zaczyna się upraszczać

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • jacekn1
        Fermentator stożkowy
        jacekn1
        Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
        2017-10-17, 17:31
      • darekd
        Orca Brau, Bio Bock
        darekd
        "klassisch – modern – experimentell"

        to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

        https://orcabrau.de/

        Bez filtracji, bez pasteryzacji

        Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
        2025-02-09, 02:31
      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • darekd
        ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
        darekd
        Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

        "German Helles"

        Ekstr. 12%, alk. 4,9%

        Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
        2024-12-09, 02:23
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...