Słód gryczany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    #1

    Słód gryczany

    Dobry wieczór!

    W ofercie CP znalazłem (i nawet zakupiłem) takie cudo jak słód gryczany. Podobno nowość w Polsce. Czy ktoś próbował już tego? Ile go dać? Jak wpływa na kolor? Czy znacznie utrudnia foltrowanie, jak niektórzy na forum sugerowali?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19352

    #2
    Sam niedawno zakupiłem do wielozbożowego. Sam jestem ciekaw efektów.

    Comment

    • jawaw7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 68

      #3
      Ja dałem 10% gryczanego. Wpływu na filtrowanie nie zauważyłem. W smaku wynik jak najbardziej zadowalający. Towarzystwo zastanawiało się, czy to nie piwo miodowe (choć to również może być zasługa wysokiej treściwości - tylko jedna przerwa w 72').

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19352

        #4
        Ja do filtracji dodajęłaskę gryczaną więc nie obawiam się zatkania złoża. Nawet przy żytnim. A gryczanego chyba nie ma sensu dawać więcej niż kilkanaście procent.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Warka, Złoty Pils
          darekd
          Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.

          W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
          Alk. 5,0%

          Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
          Piana -...
          2025-07-20, 00:10
        • darekd
          Zlatá kráva, 14 Tractor IPA
          darekd
          Browar z miasteczka Nepomuk w kraju pilzneńskim warzy od 2018 r.
          Więcej tu:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-zlata-krava

          14% ekstr.
          5,9% alk.
          50 IBU

          Niestety nie podają jakich chmieli używają

          Aromat - cytrusowy chmiel,...
          2025-09-27, 22:20
        • Flino
          Jak czytać przepis ?
          Flino
          Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
          1. Składniki:
          • pilzeński Litovel 4,25 kg;
          • monachijski Litovel 0,9 kg;
          • karmel jasny 0,5 kg
          • caraaroma 0,35;
          • chmiel Marynka granulat 40 g;
          • chmiel Lubelski granulat 25 g;
          • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
          2....
          2021-11-17, 10:49
        • darekd
          La Grúa, La Cueva del Gato West Coast IPA
          darekd
          Kraftowy browar z Pontejos w Kantabrii (północna Hiszpania) uwarzył serię piw pod tą nazwą (wiem, że jest jeszcze DDH NEIPA) we współpracy z dwoma lokalami/sklepami z regionu Kastylia León - El Gato que Bebía Cerveza (Valladolid) i La Cueva del Lúpulo (Salamanka).

          Alk. 6%...
          2025-08-29, 22:55
        • darekd
          1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
          darekd
          Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

          https://selsky-pivovarek.cz/

          "Czech-American Amber Ale"
          13,5% ekstr.
          5,3% alk.

          Słód czeski, chmiel amerykański

          Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
          2024-10-30, 00:53
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...