Kwas pikrynowy – związek chem., 2,4,6-trinitrofenol, żółte kryształy o gorzkim smaku, silnie wybuchowy, używany dawniej jako barwnik, dodawany do piwa zamiast chmielu. Trujący.
Różne składniki piwa ...
Collapse
X
-
lebiodka pospolita (Origanum vulgare) – bylina o silnie rozgałęzionym kłączu i aromatycznym zapachu. W Polsce pospolita. Ziele zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i fitosterole. Działa dezynfekująco, wkrztuśnie, przeciwskurczowo, wiatropędnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie i wiążąco dla szkodliwych produktów przemiany materii. Powszechnie używana obecnie jako przyprawa – oregano. Dodawana do piwa w celu wzmocnienia aromatu.Comment
-
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) – bylina do 1,5 m wys. o dużym zdrewniałym korzeniu. Uprawia się w całej południowej i środkowej Europie. Kora korzenia zawiera sporą ilość substancji gorzkich i garbników. Dodawano do piwa w celu pociemnienia. Często stosowana w XIX w. w Anglii.Comment
-
Lulek czarny (Hyoscyamus niger) – jednoroczna roślina o niemiłej woni, dorastająca do 80 cm wys. Pospolita na niżu. Liście zawierają hioscyaminę, skopolaminę i atropinę. Cała roślina jest trująca. Liście dodawano do piwa w celu wzmocnienia własności odurzających “... robi piwo odurzaiące i sprawuie bóle głowy, zawrót, szaleństwo i śmierć”.Comment
-
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) – drobny półkrzew o płożących i zakorzeniających się pędach. Pospolita na niżu, zwłaszcza na glebach piaszczystych. Ziele zawiera dużą ilość olejków eterycznych. Dodawana do piwa dla wzmocnienia aromatu.Comment
-
Mak lekarski (Papaver omniferum) – jednoroczna roślina do 1,2 m. Wys. Pochodzi z Azji, w Europie uprawiany. Jest trujący ze względu na duą zawartość alkaloidów. “...Udziela piwu swych własności upaiaiących, odurziących i zdrowiu szkodliwych”.Comment
-
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – bylina o rozgałęzionym kłączu, do 1 m. Wys. W Polsce wyłącznie uprawiana. Ziele zawiera olejek eteryczny, garbniki i kwasy organiczne. Poprawia trawienie, działa żółciopędnie i uspokajająco.
Dodawana do piwa w celu poprawienia aromatu.Comment
-
Perz właściwy (Agropyron repens) – trawa o charakterystycznym długim kłączu. Pospolity chwast. Kłącze zawiera m.in. inulinę, saponinę i olejek eteryczny. Dawniej w latach wielkiego nieurodzaju wykorzystywany jako potrawa, również do wyrobu piwa zamiast słodu.
Perz powszechnie był używany do obsadzania skarp dzieł fortyfikacyjnych ze względu na szybkość rozmnażania i spoistość uzyskanych w ten sposób warstw.Comment
Related Topics
Collapse
-
9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
Pędy wyczuwalne,...-
Channel: Dania
2025-05-18, 10:31 -
-
Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...
Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...
24,5% ekstr.
10,5% alk.
Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
-
Channel: Czechy
-
-
Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.
Ekstrakt 35% (!),
Alk. 13,0%
Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy
https...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
ekstr. 18%, 8,5% alk.
Double Black IPA
Aromat - palony z chmielową złożonością trudną do sprecyzowania (bo chmieli cała masa: Citra, Cashmere, Comet, Chinook, Mosaic, Simcoe, Tomahawk, Sinamar)
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, zostaje na szkle
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment