Drożdze do pszenicznego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #31
    pjenknik napisał(a)
    Ja też mam swoje. Jaki jest termin przydatności?

    Termin przydatności na opakowaniu był do końca 2005 roku

    Zostałem uprzedzony, że to bardzo mocne drożdze, na średnią warke 20 L od herbaty płaska łyżeczka wystarczy w zupełności.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #32
      Do mnie jeszcze nie doszła, kiedy mi wysłałeś?
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • pawcio1
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.03
        • 363

        #33
        kangurpl napisał(a)
        Do mnie jeszcze nie doszła, kiedy mi wysłałeś?
        Dwie paczki, do osób które nie podały adresów na czas ,poszły dopiero wczoraj!!

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #34
          pawcio1 napisał(a)
          Dwie paczki, do osób które nie podały adresów na czas ,poszły dopiero wczoraj!!
          Adresu nie podawałem, bo myślałem że się spotkamy w Warszawie.
          Przesyłka dotarła dzisiaj - dziękuję.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #35
            Czy Michał Pieprzyca i Krzysztof Kolasiński dostali przesyłki??
            Ponieważ, część z was podpisywała się nickiem ,a część nazwiskiem , to się troszkę pogubiłem.
            Po wnikliwym śledztwie wychodzi mi na to że jeszcze tylko od tych panów nie mam potwierdzenia.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #36
              Potwierdzam wysoką jakość otrzymanych drożdży.
              Piwo pszeniczne warzyłem w Wielką Sobotę, drożdżami zaszczepiłem brzeczkę około godz. 23 (mała płaska łyżeczka) a już w niedzielę rano rozpoczeła się fermentacja. Po południu była już gruba warstwa piany i choć piwo jest robione z gotowca to z fermentatora rozchodzi się wspaniały, charakterystyczny zapach pszeniznego piwa.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #37
                Po tygodniu fermentacja zakończona.
                Wczoraj próbowałem zielonego i zostałem mile zaskoczony - to był wspaniały smak prawdziwego pszenicznego piwa.
                Dziś rozlewam do butelek. Może zdążę z moim pszenicznym na festiwal do Żywca.

                Comment

                • piwochłon
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.04
                  • 71

                  #38
                  Pytanie do Pawcia: Czy przywieziesz drożdże do pszeniczniaka na festiwal do Żywca? Chętnie bym odkupił trochę. Jestem wielkim miłośnikiem piw pszenicznych, a na drożdżach uniwersalnych słabo wychodzą
                  Piwochłon

                  Comment

                  • pawcio1
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.03
                    • 363

                    #39
                    piwochłon napisał(a)
                    Pytanie do Pawcia: Czy przywieziesz drożdże do pszeniczniaka na festiwal do Żywca? Chętnie bym odkupił trochę. Jestem wielkim miłośnikiem piw pszenicznych, a na drożdżach uniwersalnych słabo wychodzą
                    Hmmm....
                    Czy ja wiem , napewno przywiozę działkę dla Pieci , bo umówiliśmy się na odbiór w Żywcu.Dla siebie zostawiłem taką samą ilość jak dla wszystkich czyli ok. 50 gr.
                    Jak widzisz za bardzo nie ma co dzielić .
                    Powinno mi to wystarczyć na 5 warek pszenicznego ( czyli na jakieś 2 lata)
                    Zamawianie kolejnej paczki 0.5 kg wchodzi w grę tylko wtedy gdy zbierze się następne 10 osób.
                    BTW narazie jest 2 osoby chętne , z Tobą

                    Comment

                    • piwochłon
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.04
                      • 71

                      #40
                      Ja chetnie zamówiłbym cztery porcje po 50g. Przy mojej częstotliwości warzenia to i tak nie wystarczy na dlugo. Gdybyś zebrał brakujące 5 osób to będę bardzo wdzięczny za przywiezienie drożdży do Żywca
                      Piwochłon

                      Comment

                      • pawcio1
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.03
                        • 363

                        #41
                        piwochłon napisał(a)
                        Ja chetnie zamówiłbym cztery porcje po 50g. Przy mojej częstotliwości warzenia to i tak nie wystarczy na dlugo. Gdybyś zebrał brakujące 5 osób to będę bardzo wdzięczny za przywiezienie drożdży do Żywca
                        Ja już zebrałem , teraz jeśli chcesz to możesz się Ty wykazać.
                        Jak zbierzesz chętnych i przyślesz mi kasę ,to drożdze przywiozę do Żywca.

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #42
                          A czy Wy nie możecie tak ważkiej dyskusji prowadzić przez PW?
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • Krzyś
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.10
                            • 27

                            #43
                            Wczoraj rozlałem pierwsze piwo zrobione na tych drożdżach. Pomimo, że wykorzystałem jedynie ekstrakt jęczmienny, piwo jest pełne aromatów charakterystycznych dla piw pszenicznych. To dowód jak dużo zależy od dobrych drożdży. Wstępna analiza organoleptyczna "zielonego" piwa wypadła bardzo pozytywnie. Z niecierpliwością czekam teraz, aż dojrzeje.Ciekawe czy ktoś z Kolegów ma już doświadczenia z wzrkami na drożdżach od Pawcia?
                            Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
                            CBDO

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #44
                              Krzyś napisał(a)
                              Ciekawe czy ktoś z Kolegów ma już doświadczenia z warkami na drożdżach od Pawcia?

                              Po dwóch piwach wykonanych z użyciem drożdży od Pawcia mogę tylko potwierdzić wysoką ich jakość.
                              Pierwsze piwo wykonane z gotowica Braupartner z dodatkiem słodu jęczmiennego i ekstraktu słodu pszenicznego próbowałem po tygodniowym dojrzewaniu - zapowiada się bardzo dobrze, ma typowy, wspaniały smak piwa pszenicznego.
                              Drugie piwo - typu weizenbock - 17 st. Blg wykonane ze słodu pilżnieńskiego, monachijskiego i karmelowego jasnego z dodatkiem ekstraktu słodu pszenicznego próbowałem wczoraj - po tygodniu fermentacji - i zapowiada się wręcz rewelacyjnie.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #45
                                W uzupełnieniu powyższego jeszcze dodam, że drugie piwo zaszczepiłem świeżymi drożdżami zebranymi z dna balona szklanego po tygodniowej, cichej fermentacji pierwszego piwa.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 14:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 19:56
                                • etman
                                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                  2024-10-29, 22:38
                                • darekd
                                  SanFrutos, DH IPA
                                  darekd
                                  Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                                  Działają od 2013 r.

                                  DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
                                  6% alk.
                                  ...
                                  2025-07-04, 01:44
                                • Marianowar_pl
                                  Drożdże płynne - jak używać?
                                  Marianowar_pl
                                  Witam wszystkich,

                                  Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                                  Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                                  2025-05-12, 16:32
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...