Danstar Windsor - temp. fermentacji
Po wielu próbach, postanowiłem zrezygnować w używania drożdży dolnej fermentacji Braupartnera. Co prawda piwo wychodziło, ale nigdy nie byłem zadowolony do końca z uzyskanego efektu. Wcześniej zrezygnowałem również z drożdży Coopers - zbyt mocno ingerowały w smak piwa.
Obecnie eksperymentyję z drożdżami Danstar Windsor i te są według mnie zdecydowanie najlepsze z ogólnie dostępnych w Polsce suchych drożdży.
Mam pytanie, czy ktoś próbował tych drożdży do fermentacji w niskich temperaturach, tzn. chodzi mi o 10 st. C lub mniej, bo w 14 st. pracują bez problemu a niżej nie schodziłem, gdyż są to drożdże górnej fermentacji.
Po wielu próbach, postanowiłem zrezygnować w używania drożdży dolnej fermentacji Braupartnera. Co prawda piwo wychodziło, ale nigdy nie byłem zadowolony do końca z uzyskanego efektu. Wcześniej zrezygnowałem również z drożdży Coopers - zbyt mocno ingerowały w smak piwa.
Obecnie eksperymentyję z drożdżami Danstar Windsor i te są według mnie zdecydowanie najlepsze z ogólnie dostępnych w Polsce suchych drożdży.
Mam pytanie, czy ktoś próbował tych drożdży do fermentacji w niskich temperaturach, tzn. chodzi mi o 10 st. C lub mniej, bo w 14 st. pracują bez problemu a niżej nie schodziłem, gdyż są to drożdże górnej fermentacji.
Pytałem bo nie wiedziałem czy zamawiać płynne czy jechać na tańszych w proszku które mógłbym odzyskać z obecnej warki (Safale US-56 saszetka 11,5 g). W efekcie zamówiłem Wyeast 1187 Ringwood Ale 50 ml, mam nadzieje ze dobry wybór. Zamówiłem też drugi fermentor bez kranika, teraz będe mógł walić dwie warki jednocześnie
Rozkręcam się a raczej ...wkręcam sie
Comment